Cultura

Distribuïdors i exhibidors de cinema rebutgen la llei del cine com a "injusta"

Es queixen que farà caure l'oferta i diuen que es perdran 2.000 llocs de treball

La federació de distribuïdores cinematogràfiques de cinema (Fedecine) i el gremi d'empresaris de cinemes de Catalunya han rebutjat aquest dimarts el projecte de llei del cinema català aprovat pel govern, ja que consideren que és una una llei "injusta".

Els exhibidors catalans i l'entitat que aglutina les majors (distribuïdores americanes) han argumentat en un comunicat que la llei "en comptes d'enfortir el sector provocarà la caiguda d'oferta cinematogràfica i la pèrdua de gairebé 2.000 llocs de treball".

Les associacions també han criticat que l'acció del govern mostra una "manca de voluntat per arribar a un acord" en aspectes com les quotes de català, ja que ells demanen que se suprimeixin, però la Generalitat ha ampliat l'obligació de doblar o subtitular totes les pel·lícules que no siguin europees. Les europees quedaran exemptes d'aquesta obligació si no superen les 15 còpies.

Segons Fedecine i el gremi d'empresaris, aquesta mesura va en contra del 80% del producte que consumeix actualment el públic català, i han avançat que engegaran tots els mecanisme legals possibles per evitar que la llei s'apliqui.

A més a més, l'entitat nega que es tracti d'una llei consensuada, com ha assegurat aquest dimarts el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras,  ja que el seu sector "ni tan sols" ha pogut mostrar el seu desacord al president de la Generalitat, José Montilla. En aquest sentit, critiquen que la conselleria hagi "ignorat totes les propostes del sector" i que "ni tan sols s'hagi donat resposta" des de la presidència a la petició formal de reunió que van fer el 18 de desembre passat.

Fedecine agrupa les principals distribuïdores cinematogràfiques i suma el 90% de la distribució a l'Estat espanyol. El gremi d'empresaris de Cinemes de Catalunya està format per 552 pantalles, xifra que suposa un 81% de la quota de mercat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.