Cultura

La Patum arriba al clímax de foc i festa en una jornada multitudinària

El dijous de Corpus és el dia central de la festa berguedana que s'allargarà fins ben entrada la matinada de diumenge

La Patum ha arribat, aquest dijous a la nit, al clímax de foc i de festa amb els esperats salts de plens que han omplert la plaça de Sant Pere amb milers de persones. El dijous de Corpus és el dia central de la festa berguedana que s'allargarà fins ben entrada la matinada de diumenge. L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, s'ha mostrat satisfet del desenvolupament de la festa i ha destacat que s'està vivint amb "intensitat".

Els plens han estat aquest dijous els protagonistes de la festa. Els plens són diables de foc que es protegeixen amb una roba gruixuda que no crema, amb herbes fresques i amb una carota. Els diables duen fuets a les banyes i a la cua. A més, porten un acompanyant que els guia enmig del fum i de la multitud. Han saltat un centenar de plens simultàniament que han omplert tota la plaça de foc i de fum. A cadascun dels salts s'han cremat 1.000 fuets.Enmig de la multitud els patumaires han experimentat, com cada any, una transformació personal i col·lectiva. Alguns ho arriben a exemplificar com un 'renéixer'.

La Patum és un conjunt d'entremesos que, en alguns casos, simulen la lluita del bé i el mal o de moros i cristians tal com passa amb els turcs i els cavallets.La Patum seguirà aquest divendres amb la Patum infantil o coneguda també com a 'Patum petita'. Durant el cap de setmana s'espera la major afluència de visitants que, aquest any, es pot veure incrementada arran del debat generat al voltant de la normativa europea sobre el material pirotècnic.

Convidats de Patum

Entre els convidats que aquest dijous han seguit les evolucions de la Patum completa des del balcó de l'Ajuntament hi havia el director general d'Administració Local, Carles Bassaganya; el director general de Transport Terrestre, Manel Villalante i el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, que ha destacat que veure la Patum des del balcó és un 'privilegi'. Puig també ha remarcat que la Patum 'continuarà' en referència a la normativa europea sobre pirotècnia. Finalment la visita del portaveu del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, s'espera per aquest diumenge així com també la del pilot Marc Coma.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.