Societat

Front comú per les festes del foc

Govern i colles s’uneixen per preservar correfocs i revetlles de la normativa europea de material pirotècnic. Tresseras afirma que no permetrà que la llei canviï la tradició

“La nostra voluntat és ferma per evitar que la normativa europea sobre l’ús de material pirotècnic alteri el nostre patrimoni cultural i festiu”. Així de clar es va expressar ahir el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, per mostrar la unió entre el govern i les colles de diables per preservar les tradicions catalanes relacionades amb el foc. Tresserras es va reunir amb representants de les colles de diables i bestiari popular per parlar sobre l’adeqüació que l’Estat farà d’aquesta normativa europea.

La trobada es produeix després que el ministeri d’Indústria es cités a principis de mes amb els caps d’aquestes entitats per explicar-los l’esbós que presentarà per fer la transposició del text comunitari. La conselleria i les colles de diables preveuen que l’esborrany del ministeri, que es presentarà aviat, eliminarà els aspectes més polèmics com, per exemple, la distància mínima entre espectadors i petards de classe III o la prohibició als menors de dotze anys de fer servir qualsevol producte pirotècnic. Tot i així, ambdues parts van assegurar que presentaran al·legacions si la proposta d’Indústria no els convenç.

Pep Enric, president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, va afirmar que el ministeri vol demanar un document signat als assistents de correfocs per assegurar que hi van sota el seu consentiment i coneixent-ne els perills que pot suposar. “Aquesta mesura és possible en un espectacle en un recinte tancat però és materialment impossible en un espai obert”, va subratllar. El president dels diables va afegir que el preocupa l’opacitat del ministeri sobre aspectes com els correfocs infantils. “Ens van dir que es demanarà el consentiment dels pares perquè els nens puguin participar-hi, però no ens han dit a partir de quina edat podran fer-ho, ni quins materials podran fer servir”.

El president de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Alfons Udina, va recordar que la majoria d’accidents amb petards són “per mal ús i no per mala regulació” i que no acostumen a passar entre membres de colles sinó entre usuaris particulars.

La introducció de la directiva comunitària 2007/23 tal com es va aprovar al Parlament
Europeu suposava la prohibició de quasi totes les tradicions del Principat i el País Valencià relacionades amb el foc i la pirotècnia. La seva aplicació, prevista per al 4 de gener, depèn del ministeri d’Indústria de cada Estat, que, en el cas de l’espanyol, volia tirar-lo endavant sense fer-hi canvis.

La pressió feta per les institucions polítiques i entitats culturals de Catalunya i el País Valencià ha fet canviar el discurs del govern espanyol, encara que caldrà esperar la publicació de l’esbós sobre l’adequació del text per conèixer quina és finalment la seva proposta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.