Articles

El foc i el patrimoni de les festes

El govern espanyol ha de tramitar abans del gener de 2010 la transposició d’una directiva europea sobre pirotècnia que podria acabar declarant il·legals els correfocs, els espectacles de diables i festes tan arrelades com la Patum. A més, prohibiria als menors de 12 anys tirar bombetes i encendre bengales. El ministeri d’Indústria és l’encarregat d’adequar aquesta directiva de la Comissió Europea. Per aquest motiu, representants d’aquest ministeri s’han reunit amb representants dels governs de Catalunya i del País Valencià per determinar fins a quin punt es podran mantenir algunes tradicions.

També els representants de les colles de diables s’han reunit amb el ministeri d’Indústria i ara queda saber si es respectarà el seu punt de vista. Ahir ja van rebre el suport del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras. De fet, la transposició de la directiva europea podria comportar dos grans obstacles: el que obligaria tots els assistents a les activitats a lliurar abans una autorització per escrit; i el que faria que els correfocs infantils estiguessin especialment restringits, ja que no n’hi hauria prou amb una autorització paterna per participar-hi.

L’actitud del govern català en aquesta disputa és, segurament, la més adequada, donades les circumstàncies de la mateixa legislació europea. El conseller Tresserras s’ha posicionat sempre al costat de la tradició de les festes del foc, i ahir va anunciar que la Generalitat i les associacions culturals presentaran les al·legacions que siguin necessàries de forma conjunta. Així, tot l’assessorament jurídic correrà a càrrec del govern català, mentre que els grups de cultura popular seran considerats com a assessors i experts de la Generalitat. L’objectiu és que hi hagi la màxima seguretat garantida en totes les festes vinculades al foc –i que es compleixi la legislació europea– però sense caure en una falsa culpabilització de tradicions tan nostres com les mateixes fogueres de Sant Joan. Els petards, els focs d’artifici i les falles formen part intrínseca de la cultura dels Països Catalans. Cal preservar-les.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.