Societat

Correfoc nudista contra la directiva europea del foc

Més de 400 diables de 40 colles catalanes es reuniran aquest dissabte a Llorenç del Penedès per reivindicar aquesta tradició i demostrar que no comporta "cap perill"

Les Colles de Diables i del Drac de Llorenç del Penedès (Baix Penedès) han convocat per aquest pròxim dissabte 10 d'octubre a les 18h un correfoc nudista per denunciar els "perills" de la directiva europea sobre Pirotècnica si "el govern espanyol no en fa una transposició respectuosa dels nostres costums i tradicions".

El correfoc, que compta amb el suport de les dues agrupacions de diables existents a Catalunya (la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya), vol reunir una gran representació de membres de totes les colles de diables d'arreu del territori. De moment, hi ha inscrit 400 diables de 40 colles diferents.

Segons explica el cap de colla del Drac de Llorenç del Penedès, Martí Giralt, l'objectiu d'aquesta iniciativa és "demostrar que no hi ha cap mena de perill a l'hora de tirar coets o fer correfocs".

Els organitzadors han anunciat que l'única vestimenta que lluiran els diables aquest dissabte a Llorenç del Penedès serà les espardenyes, un tanga, un mocador i els sostens en el cas de les dones.

Per Giralt, el que s'ha conegut fins ara sobre l'adaptació de la directiva europea sobre pirotècnia "no pinta gaire bé", ja que demana firmar una autorització per participar en aquest tipus de tradicions i situa distàncies entre els participants i els diables que "fa impossible que puguem fer un correfoc".

Manifestacions precedents

Representants de les colles de diables i bestiari popular de tot Catalunya es van manifestar el 5 de setembre al centre de Barcelona per reiterar el seu rebuig a la nova directiva europea sobre pirotècnia i els efectes que la seva aplicació podria tenir en les festes del foc a Catalunya.

Els milers de participants van expressar el seu suport a les al·legacions presentades davant del ministeri d’Indústria al projecte de reial decret de reglament d’articles pirotècnics i cartutxeria, del 25 de juny del 2009, transposició de la normativa europea sobre aquesta matèria. Les al·legacions presentades han estat consensuades per les federacions i coordinadores de diables i festes del foc i compten amb el suport de la Generalitat i les entitats municipalistes.

El document d’al·legacions inclou 11 modificacions dels articles del reial decret i inclou un text alternatiu amb l’objectiu que siguin reconegudes íntegrament les activitats de les festes de foc i les seves mesures de seguretat.

El govern espanyol té previst elaborar un document definitiu aquest mateix octubre que serà aprovat pel consell de ministres possiblement a finals de mes. Després s'enviarà a Brussel·les, on l'hauran d'aprovar. L'entrada en vigor serà el 4 de gener del 2010.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

184 milions per al manteniment del clavegueram a Barcelona en els propers 8 anys

Barcelona
societat

Denuncien a tres persones per navegar amb moto aquàtica dins dels Aiguamolls

sant pere pescador
successos

El vianant atropellat per un bus a Girona, a la UCI en estat greu

girona
SALUT

L’Alt Pirineu i Aran comencen la detecció precoç del càncer de coll uterí

Vielha
societat

L’Associació Rodes demana que es compri la Torre d’en Sastre

roses
SOCIETAT

Treball considera insuficients les mesures preventives de la planta de Botarell

Botarell
SOCIETAT

Investigadors de la UPC creen un sistema per reduir el combustible del vaixell d’Open Arms

Vilanova i la Geltrú
SOCIETAT

Una veïna del Raval nega que la manifestació contra Vox fos “violenta”

Barcelona
societat

La Policia Local detecta una cinquantena d’infraccions a comerços

salt