Societat

Les festes del foc rebutgen les limitacions europees

Les colles de diables i bestiari popular es manifesten a Barcelona per reivindicar festes tradicionals

Representants de les colles de diables i bestiari popular de tot Catalunya es van donar cita ahir a la tarda al centre de Barcelona per reiterar el seu rebuig a la nova directiva europea sobre pirotècnia i els efectes que la seva aplicació podria tenir en les festes del foc a Catalunya.

Els milers de participants a la manifestació reivindicativa i festiva van expressar el seu suport a les al·legacions presentades davant del ministeri d’Indústria al projecte de reial decret de reglament d’articles pirotècnics i cartutxeria, del 25 de juny del 2009, transposició de la normativa europea sobre aquesta matèria. Les al·legacions presentades han estat consensuades per les federacions i coordinadores de diables i festes del foc i compten amb el suport de la Generalitat i les entitats municipalistes.

El document d’al·legacions inclou 11 modificacions dels articles del reial decret i inclou un text alternatiu amb l’objectiu que siguin reconegudes íntegrament les activitats de les festes de foc i les seves mesures de seguretat.

La marxa d’ahir es va iniciar poc després de les sis de la tarda a la plaça Urquinaona i va recórrer la Via Laietana fins a arribar a la plaça Sant Jaume, on el músic Pep Sala va llegir un manifest des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona davant una plaça plena a vessar.

L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va rebre al costat del primer tinent d’alcalde, Carles Martí, i el delegat de Presidència, Ignasi Cardelús, una representació de les colles de foc de Catalunya. Seguint les indicacions de la convocatòria, centenars de participants lluïen els colors i vestits tradicionals de cada colla. No es va fer servir cap element de foc ni petards per motius de seguretat.

El govern central té previst iniciar el procés de revisió de les al·legacions a partir de dilluns per elaborar un document definitiu que pugui ser aprovat pel consell de ministres durant el mes d’octubre. Immediatament després, el projecte serà presentat a Brussel·les per a la seva aprovació definitiva i entrarà en vigor a partir del 4 de gener del 2010.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Mor Josep Falguera, fundador de la companyia tèxtil Grup Falguera

HABITATGE

Un jutge reconeix el dret a compra de 168 pisos de lloguer assequible propietat d’Inmo Criteria

l’hospitalet de llobregat
TRANSPORTS

L’EMT introdueix el pagament amb targeta i mòbil als busos

Tarragona
SOCIETAT

CCOO alerta que les condicions empitjoren al transport per carretera

Barcelona
medi ambient

184 milions per al manteniment del clavegueram a Barcelona en els propers 8 anys

Barcelona
societat

Denunciats per navegar amb moto aquàtica dins dels Aiguamolls

sant pere pescador
successos

El vianant atropellat per un bus a Girona, a la UCI en estat greu

girona
SALUT

L’Alt Pirineu i Aran comencen la detecció precoç del càncer de coll uterí

Vielha
societat

L’Associació Rodes demana que es compri la Torre d’en Sastre

roses