Cultura

'El orfanato' comença la seva nit de glòria amb quatre dels Goya lliurats en la primera part de la cerimònia

Millor direcció artítsica (de Josep Rosell), millor maquillatge (de Lola López i Itziar Arrieta), millors efectes especials (de David Martí, Montse Ribé i el seu equip) i millor so (de Xavi Mas, Marc Orts i Oriol Tarragó), són els quatre guardons que ha rebut de moment El Orfanato. El premi a la millor actriu revelació ha estat per a Manuela Velasco, pel film també català Rec, que també ha rebut el guardó al millor muntatge per la feina de David Gallart. Maribel Verdú ha estat premiada com a millor actriu protagonista per Siete mesas de billar francés.

Alfredo Landa recull el Goya d'honor, amb una gran ovació, enmig de la polèmica per les seves diferències amb José Luis Garci, amb el qual acaba de fer la que assegura que serà la seva última pel·lícula, Luz de domingo, per la qual també està nominat com a actor protagonista. L'absència de Garci i de Pedro Almodóvar de la gala ha estat motiu de les ironies de José Corbacho com a mestre de cerimònies. L'actor de l'Hospitalet exhibeix disfresses i ha agafat dos cops un taxi per fer veure que anava a buscar a casa seva Almodóvar i Garci. També ha aparegurt sobre l'escenari una falsa manifestació contra l'euribor, ironia sobre l'efecte de les protestes contra la guerra d'Iraq de 2003, que van motivar que la cerimònia es retransmeti avui en un fals directe, amb mitja hora de retard, per TVE 1. Per Ràdio 5, en canvi, s'està retransmetent en rigorós directe.

L'Acadèmia del cine l'ha encertada amb José Corbacho i enguany continuarà esprement el suc a l'humorista de l'Hospitalet. No debades, la gala de l'any passat, que edició rere edició anava perdent adeptes, va obtenir una audiència del 20,5%, amb més de 3.200.000 espectadors, -un milió de seguidors més que l'any anterior-. La seva agilitat i les bones sortides van fer oblidar les soporíferes edicions anteriors. És per això que Corbacho ja avisa que continuarà com l'any passat. La gent encara recorda les seves disfresses, a banda de les seves habituals bestieses. La gala es retransmetrà a les deu en fals directe.

En la mateixa línia de continuisme, a la cita d'avui a la nit no hi seran Pedro Almodóvar, José Luis Garci ni Woody Allen. "Si cal, aniré a casa a buscar-los; encara que sigui durant la celebració de la gala", apunta Corbacho rient. Qui sap. Amb ell tot és possible; i no és el lema de precampanya de Rajoy. Parlant de política, tenint en compte els comicis del 9 de març i certes controvèrsies en antigues edicions, el director de Tapes té molt clar que no pensa ficar-se allà on no el demanen. De totes maneres, de motius per engrescar-se no li'n falten. Alfredo Landa i el seu Goya d'Honor són un dels focus d'atenció després de la polseguera aixecada pel mateix actor, casualment també nominat a millor intèrpret per Luz de domingo, quan va afirmar que no acceptaria que li lliurés Garci.
Un altre dels punts calents de la nit són els curtmetratges. La intenció inicial de l'Acadèmia era deixar-los fora de la gala, però la pressió mediàtica la va obligar a repensar-s'ho.

Un total de 34 pel·lícules es reparteixen les 27 nominacions. El orfanato, del català Juan Antonio Bayona, i Las 13 rosas, d'Emilio Martínez-Lázaro, són les més ben posicionades, amb 14 candidatures. Després de convertir-se en la pel·lícula més taquillera del 2007 -i de la història del cine espanyol rere Los otros-, d'haver-se imposat amb set guardons als premis Barcelona de cinema i de ser avalada per la crítica nord-americana, El orfanato pot rematar la passejada triomfal. Només té una taca; l'absència als Oscars. Entre les nominacions destaca la de millor pel·lícula, director novell, actrius principal (Belén Rueda) i secundària (Geraldine Chaplin), actor revelació (Roger Príncep) i guió original (Sergio G. Sánchez). Ara cal resar perquè no es repeteixi la desfeta de l'any passat amb Salvador. Partia amb onze nominacions i es va haver de conformar amb el Goya a millor guió.

Les altres
Un veterà com Martínez-Lázaro ha tret petroli amb un tema habitual del cinema estatal, la Guerra Civil. Las 13 rosas opta, entre altres premis, als Goya a la millor pel·lícula, director, actor de repartiment (José Manuel Cervino) i actriu revelació (Nadia de Santiago). Les altres cintes nominades a millor pel·lícula són La soledad, del català Jaime Rosales (que opta també a millor director, com també Icíar Bollaín per Mataharis), i Siete mesas de billar francés, de Gracia Querejeta (la tercera gran favorita, amb deu nominacions). Per nombre de candidatures cal esmentar, a més, Bajo las estrellas, del debutant Félix Viscarret (7), i Oviedo Express, de Gonzalo Suárez (7). Respecte a produccions catalanes, també destaca la nominació al millor guió adaptat de Ventura Pons per Barcelona (un mapa).

Per altra banda, Rec de Jaume Balagueró està nominada en les categories de Millor muntatge (David Gallart), Millor actriu revel·lació (Manuela Velasco) i Millors efectes especials (David Ambit, Enric Masip, Àlex Villagrasa).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.