Cultura

Conor McPherson, a la Beckett i al Centre d'Arts Escèniques de Terrassa

Teatre

La Sala Beckett i el Centre d'Arts Escèniques de Terrassa (CAET) estan programant des del desembre un cicle dedicat a l'autor irlandès Conor McPherson. "Va ser casualitat, tots dos havíem pensat en el mateix autor i vam decidir unir esforços", explica Pep Pla, director del CAET. Aquesta complicitat ha permès l'estrena de tres obres i una lectura dramatitzada. Aquest dimecres és el torn d'Una ciutat brillant, produïda íntegrament pel CAET, amb direcció de Jordi Vilà. S'estrena a la Beckett i l'interpreten Andreu Benito, Joan Dausà, Clara Galí i Santi Ricart.

"El text posa de manifest una singularitat de l'obra dins del conjunt de textos de l'autor. Generalment es mostra recorrent a l'alcohol i allò que l'envolta. Però en aquesta no hi ha ni alcohol ni pubs", diu Jordi Vilà, i continua: "Transmet sentiments que permeten identificació, i parla de com superar o encarar-se amb el pes del passat. La gràcia és que n'ha fet una situació biogràfica sense que es noti".

Un home (Andreu Benito) d'uns 50 anys acudeix a un psicòleg (Santi Ricart) perquè se li ha aparegut la seva dona, morta tràgicament en un accident. Està molt trasbalsat, fins al punt que ha anat a viure a una pensió. "Cap dels quatre protagonistes viu a casa seva. Tots estan desubicats per diferents raons. I estan en plena crisi, cadascú la de la seva edat (20, 30, 40 o 50 anys). Crec que McPherson ens diu que després d'una crisi en ve una altra", apunta Vilà. Amb tot, els dóna una segona oportunitat: "No és un optimista, però vol deixar una llumeta encesa".

Tota l'acció transcorre al despatx del terapeuta, i hi intervenen la seva companya (Clara Galí) i un amic (Joan Dausà) que trasbalsarà la relació. Hi ha cinc escenes que representen un any en la vida dels protagonistes, durant el qual els anem coneixent.

Reconegut a Catalunya
Conor McPherson va néixer a Dublín fa 38 anys i està reconegut com un dels autors més brillants de la seva generació a Irlanda. Abans de complir 30 anys ja es va estrenar La presa, molt aplaudida a la seva arribada a Barcelona sota la direcció de Manuel Dueso. Abans dels 30 va fer una crisi de pancreatitis que va requerir hospitalització. "Això el va marcar. I la primera obra que va escriure en sortir de la crisi va ser Una ciutat brillant", explica Vilà.

El 2004, el Centre Dramàtic del Vallès va estrenar Sota el til·ler, dirigida per Xicu Massó. Rom amb vodka, imprescindible per seguir l'obra de l'autor, que es podrà veure a la Beckett els dilluns 19 i 27 de gener en una producció de Faig Teatre, es va estrenar el 2003 al Teatre Artenbrut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.