Passin i vegin
Avui arrenca la primera edició del Festival Internacional de Circ Castell de Figueres, amb una gran acceptació ciutadana prèvia i l'objectiu d'arrelar-se
Hi ha una quinzena de festivals de circ de primer nivell al món. Un, segons el seu promotor, Genís Matabosch, serà el de Figueres, que comença avui i durarà fins diumenge vinent. Des de fa uns dies, la plaça d'armes del Castell de Sant Ferran està ocupada per tres veles de circ, dins les quals habita aquella poètica tan especial que atorguen allò inversemblant, la màgia aparent dels exercicis impossibles i el candor dels pallassos, que contrasta fortament amb la iniquitat de l'element militar, de la funció del recinte com a contenidor de documentació, material i objectes bèl·lics. Impossible imaginar-se tan propers dos mons tan distants.
El funcionament del festival,, que té caràcter competitiu, és senzill. Dijous i divendres (20.30 h) es podran veure els espectacles Vermell i Blau respectivament. Dissabte es faran dues sessions del Vermell (12 h i 16 h) i una del Blau (19.30 h), i diumenge es farà una funció de l'espectacle Blau (12 h) i tancarà el festival el Xou d'Or (18 h), que és un recull dels espectacles finalistes triats pel jurat. Els participants, seleccionats pel director del festival, Genís Matabosch durant el darrer any i mig d'anar voltant pel món, debuten a Europa –condició indispensable per entrar en la tria–, de manera que aquesta és la seva porta d'entrada, el seu aparador. Aspiren que, gràcies a la seva actuació, els cercapromeses de circs i companyies europees, empreses d'espectacles o parcs d'atraccions els vegin, i tenir així possibilitats d'obtenir un contracte. Així ho esperen els Germans Rodríguez, del Salvador. Fan un número d'icaris –parella en què un membre fa equilibris, malabarismes i acrobàcies sobre els peus i cames de l'altre, que, a més d'impulsar-lo, també participa dels exercicis–, i formen part d'un dels circs de més solera del Salvador, el Circo Hermanos Cambel, propietat de la seva família: “Fa cinc anys que fem aquest número, però això no vol dir que no estiguem nerviosos –diuen Jonathan Josué i Juan Alejandro, que són la tercera nissaga d'artistes de circ–, perquè és una oportunitat de donar-nos a conèixer i aconseguir fer grans coses a Europa.” Els germans Rodríguez, que van entrar en contacte amb Matabosch en el Festival Internacional de Cuba, han preparat per al festival el doble salt mortal, una fita mai vista per a un icari, que només s'impulsa amb les cames del seu company.
Una altra companyia amb ganes d'obrir-se pas són el Duet Dam, un duet acrobàtic format pel mexicà Diego i la canadenca Anne Marie, formats a l'Escola de Circ del Quebec, que van abandonar fa un any, agents lliures, que han treballat amb la companyia Les 7 Doigts de la Main, que va fer estada a Girona, on va presentar PSY a Temporada Alta. El seu número és una mena d'adagi acrobàtic, una “dansa acrobàtica”, en què contrasten la delicadesa d'ella, menuda, volàtil, amb la fortalesa d'ell, dotat d'un físic privilegiat. De fet, provenen d'una tradició de circ, el canadenc, en què se cerca “la poètica del moviment”. Aquests dos artistes, així com els salvadorenys i la resta de participants, comparteixen una il·lusió indescriptible de poder participar en el festival, malgrat que el caràcter competitiu els afegeix pressió.
1.200 escolars de l'Alt Empordà
Genís Matabosch estava molt content dimarts per l'acollida del festival al teixit social i empresarial figuerenc. L'àrea d'educació del Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha organitzat un servei de transport que avui i demà durà a les veles del castell fins a 1.200 alumnes d'escoles i instituts d'una vintena de municipis de l'Alt Empordà, a més dels de Figueres. Tots aquests alumnes també participaran en la cercavila circense que es farà divendres al matí. Aquesta actuació, juntament amb les exposicions organitzades, les presentacions de llibres i la fira internacional de col·leccionisme de circ, permeten pensar en un cert arrelament del festival al territori.
El festival, que té un pressupost aproximat de 300.000 euros, posa 14.000 entrades a la venda (dimarts se n'havien venut 8.000) i la vela té capacitat per a gairebé 1.500 persones. El festival ha organitzat mitjançant convenis els Trains du Cirque i Il Treno del Circo, paquets turístics per tal que professionals i aficionats de França i Itàlia, on hi ha molta tradició, hi puguin assistir.