cultura

40 actors i un menú

Roger Gual ultima el rodatge de la comèdia “mediterrània” ‘Menú degustació' a l'Hostal Empúries, per continuar filmant avui a Barcelona i després a Dublín

Jan Cornet, Claudia Bassols, Stephen Rea i Fionnula Flanagan en són els protagonistes

La Mediterrània torna a ser un atractiu per a l'audiovisual i, en aquesta ocasió, la Costa Brava el seu aparador. En concret, Empúries, amb la platja del Portitxol i el renovat Hostal Empúries com a escenaris principals de la nova pel·lícula de Roger Gual (Smoking room, Remake), que ahir culminava el seu rodatge empordanès per desplaçar avui l'equip tècnic i artístic a Barcelona –on es filmaran algunes escenes– i d'aquí a pocs dies a Dublín, on s'acabarà concloent el 6 de juliol.

En total hauran estat 40 dies de rodatge d'una comèdia coral, protagonitzada per un repartiment internacional encapçalat, entre d'altres, per Jan Cornet, Claudia Bassols, Stephen Rea, Vicenta N'Dongo i Fionnula Flanagan, i rodada en català i anglès. Dos escalencs i una rosinca també participen com a figurants.

Segons el director, el film narra l'“experiència catàrtica del Mediterrani” d'uns personatges que viuen una sèrie de transformacions durant l'últim sopar en el considerat millor restaurant del món. Gual, que ahir va atendre els mitjans de comunicació mentre ultimava els darrers plans en terres empordaneses, va destacar que des del primer moment van tenir molt clar que l'Hostal Empúries i el seu entorn eren el lloc ideal per fer el rodatge. “La localització és un personatge més de la pel·lícula”, va remarcar Gual, que no va dubtar a qualificar aquest entorn de “privilegiat”.

En la mateixa línia, el productor del film, David Matamoros, va declarar que havia estat “un rodatge molt màgic” i va voler agrair totes les facilitats que han tingut a l'Escala. També va destacar que dels tres milions d'euros de pressupost que té Menú degustació es calcula que almenys dos repercuteixen directament a les comarques gironines. “Això sense comptar l'impacte pel que fa a prestigi i de promoció turística que tindrà el municipi i, de retruc, la Costa Brava en general”, va afegir Matamoros.

El film succeeix al llarg d'una intensa vetllada en la qual una parella celebra un sopar en un prestigiós restaurant situat en una cala idíl·lica de la Costa Brava, un any després d'haver demanat la taula. Actualment estan separats, cosa que no impedeix que es tornin a trobar per a aquesta cita, en què es produiran tot de situacions inesperades i en què hauran de compartir una de les millors experiències sensorials de la seva vida amb altres comensals.

Menú degustació (Tasting menu en la versió anglesa) està produïda per Zentropa International Spain (divisió a l'Estat espanyol de la productora del director danès Lars Von Trier, Zentropa Entertainment) i la irlandesa Subotica Entertainment, juntament amb Televisió de Catalunya. David Matamoros va anunciar que hi ha previst estrenar la pel·lícula el maig del 2013 i no va amagar la intenció de promoure-la a festivals internacionals, entre els quals aspiren ser seleccionats a Berlín.

Els germans Roca elaboren els 15 plats del ‘menú'

Segons el director, Roger Gual, a més de voler ser una pel·lícula de personatges vol reflectir-hi molt les “sensacions”. “La meva intenció és que els espectadors surtin del cinema amb la sensació d'haver-se menjat un menú degustació i, així experimenti d'alguna manera com el menjar es converteix en el procés catalitzador de la transformació dels personatges”, va remarcar. Per això no va dubtar a demanar assessorament a Ferran Adrià a l'hora d'elaborar el guió i comptar amb els germans Roca perquè fossin ells els creadors dels 15 plats que se serveixen en aquest cinematogràfic Menú degustació. Tant Joan com Josep Roca apareixen amb un petit cameo. També, Gual, va deixar clar que el film vol ser un homenatge a tots els restaurants de tres estrelles –eminentment catalans–, i no només El Bulli. És d'aquesta manera que el xef del restaurant fictici l'interpreta una dona (Vicenta N'Dongo).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.