cultura

Alta cuina i cinema de Catalunya a Màlaga

No hi ha gaires vasos comunicants entre l'alta gastronomia i el cinema català, sobretot en el gènere de la ficció. Malgrat que tenim cineastes que passegen els seus films pels grans festivals internacionals, i alguns dels millors cuiners i restaurants del món. Però la cuina funciona perfectament com a metàfora de la vida, com a “catalitzador de les emocions”, i Roger Gual està disposat a explotar aquest filó amb Menú degustació, que ahir es va presentar fora de concurs al Festival de Màlaga, i arriba als cinemes el 14 de juny.

Joan Roca, Ferran Adrià i Carme Ruscalleda han col·laborat en la pel·lícula.“Volíem que tingués representació d'aquests grans restaurants que hi ha a Catalunya –ens explicava Roger Gual, abans de viatjar a Màlaga–; hi han col·laborat sobretot els germans Roca, que van preparar un menú especial per a la pel·lícula, representatiu de la gamma d'emocions que viuen els personatges.” Una de les obsessions del director ha estat ser molt fidel al que passa a les cuines i menjadors dels restaurants amb tres estrelles Michelin: “Volíem que fos molt de veritat. Part dels plans de la cuina s'han rodat a El Celler de Can Roca.”

Vocació internacional

Els assistents al Festival de Màlaga van poder fer ahir un primer tast d'aquesta coproducció catalanoirlandesa, rodada l'estiu passat a l'Empordà, Barcelona i Dublín, entre d'altres indrets. Fa dos mesos es va fer una projecció al mercat de la Berlinale que ha permès als distribuïdors del film tancar-ne la venda a nombrosos països, fins i tot als Estats Units. Rodat en català i anglès, es tracta d'un film “amb projecció internacional, fet des de Barcelona, però mirant cap a fora”, diu Roger Gual. El repartiment és una prova d'aquesta vocació de creuar fronteres: el formen, entre d'altres, Jan Cornet, Clàudia Bassols, Stephen Rea, Vicenta N'Dongo i Fionnula Flanagan.

El resultat es podria definir com una versió mediterrània d'El festí de Babette, amb una visió més alegra i lluminosa de la cuina, com un art que et pot canviar la vida: “Si hi busques més lectures, et quedes amb la pregunta de si realment vius la vida que vols viure, o més aviat estàs fent el que diu la societat que has de fer.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.