cultura

El festival Strenes vol situar Girona a l'epicentre musical

Onze dies Se celebrarà de l'11 al 21 d'abril i convoca artistes i grups perquè ‘s'estrenin'

Les seus principals seran L'Auditori i un ‘recuperat' Teatre Municipal

S'obren les portes tant a artistes reconeguts com a emergents
Vol convertir-se en punt de trobada per a tot el sector musical

Girona és un referent quant a l'escena teatral catalana gràcies a festivals com ara Temporada Alta. En l'apartat audiovisual, té un nodrit grup de cineastes i realitzadors sorgits d'aquesta ciutat i comarques. Ara, amb un nou afany d'ambició i decidida a fer front a la crisi general, aposta fort per situar-se en el mapa de la música actual i emergent creant un nou festival que té com a objectiu convertir-se en l'epicentre de les cites musicals del país.

“No és cap innocentada”, va deixar clar Xavier Pascual, director de Promo Arts Music i responsable d'altres festivals d'èxit com ara l'Acústica de Figueres o Sons del Món de Roses i Vilabertran, i que és darrere d'aquest projecte. Agraït per la confiança dipositada pel consistori gironí i pel fet de continuar apostant perquè la cultura sigui un dels eixos vertebradors de la ciutat –“i més tenint en compte el context de crisi”, com va remarcar–, Pascual va presentar aquest festival que porta per nom Strenes, i com a lema: “Sigues el primer a viure les estrenes musicals de la temporada.”

D'entrada, Strenes vol ser un nou concepte de festival de música que acollirà les estrenes d'espectacles, inicis de gires, presentacions de discos i novetats dels artistes catalans. Strenes, però, no és només un festival que programi concerts per al públic, sinó que vol convertir-se en punt de trobada per a tot el sector. Concentrat en un període d'11 dies, el festival se celebrarà de l'11 al 21 d'abril. “L'abril és una bona època per contractar grups pensant en l'estiu”, va explicar Xavier Pascual, que té clar quins són els objectius perquè Strenes sigui tot un èxit. “Intentarem fer sentir especial el públic, que serà el primer a veure i escoltar els espectacles; mimarem els artistes perquè Girona sigui cada abril una cita gairebé obligatòria, i els professionals oferint-los les facilitats per ser-ne testimonis”, va destacar.

Strenes també té clar que obre les portes del festival tant a artistes de trajectòria reconeguda com a artistes emergents que necessiten una plataforma per tenir més ressò.

El festival tindrà diferents emplaçaments estables de la ciutat. Els principals escenaris anunciats seran L'Auditori, la Casa de Cultura, La Planeta i, com a novetat, es recuperarà l'emblemàtic Teatre Municipal, antic escenari dels grans concerts de la ciutat però des de fa anys abocat a les arts escèniques.

Convocatòria oberta

La programació per a la primera edició del festival encara no està tancada. És així com s'ha obert una convocatòria fins al 14 de gener, dirigida a artistes, grups musicals i empreses de management i contractació per tal que puguin presentar les seves propostes d'estrena, en el marc del festival Strenes de Girona. La intenció és que la programació estigui enllestida a principis de febrer.

Juntament amb el director de Promo Arts Music, hi haurà la complicitat d'una comissió assessora artística, en què hi ha representats tots els agents que intervenen en una estrena musical. Aquesta comissió està formada per Lluís Gendrau, director i editor de la revista Enderrock; Xavi Fortuny, representant a l'Associació de Mànagers, Promotors i Representants de Catalunya (ARC); Gerard Quintana, músic gironí de reconeguda trajectòria i actual president de l'Acadèmia Catalana de la Música, i representants de l'Ajuntament de Girona.

Moment “excepcional”

L'alcalde de Girona i el director del festival han volgut destacar que Strenes arriba en un moment “excepcional” de forma per a la música catalana, amb propostes de molt d'èxit. Per això creuen que un projecte com aquest festival servirà per impulsar encara més aquesta excel·lència.

30.000
euros són els que aporta l'Ajuntament per a un festival considerat “estratègic” per a la cultura de la ciutat.

LES XIFRES

160.000
euros són amb el que compten els organitzadors per tirar endavant aquest projecte.

El nom

El nom escollit té connotacions cinematogràfiques i defineix clarament el seu propòsit. Si no, el lema del festival, ho remarca: “Sigues el primer a viure les estrenes musicals de la temporada.”

Complicitat amb el teixit cultural

A banda de concerts, amb el festival Strenes es pretén convertir la ciutat de Girona en l'escenari d'un seguit d'activitats culturals des d'un mes abans que comenci el festival. Així, durant aquest període, s'organitzaran taules rodones, activitats adreçades a grups de música i professionals del sector, xerrades, master class, projeccions..., aprofitant el gran teixit cultural de què gaudeix la ciutat, així com la complicitat dels artistes que aquests dies passaran per Girona. Un dels objectius del festival és que les entitats de la ciutat hi col·laborin, hi participin i proposin activitats. Tot per afavorir una “clusterització” del sector musical. Pascual ha detallat que més del 80% dels concerts seran segur de pagament perquè es fan en recintes tancats. El festival té un pressupost de 150.000 euros, 30.000 euros aportats per l'Ajuntament de Girona i la resta són aportacions d'entitats i patrocinadors que han volgut donar suport al projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.