cultura

Èpica, estafes i racisme

‘La gran estafa americana', ‘Gravity'
i ‘12 anys d'esclavitud', grans favorites

Una aventura espacial, una història d'estafadors i un drama sobre l'esclavatge als Estats Units del segle XIX: les tres grans favorites als Oscars del 2014 pertanyen a gèneres ben diferents, però se situen perfectament en els paràmetres del cinema que s'acostuma a premiar en la més mediàtica de les gales del cinema mundial. Ahir es van fer públiques les nominacions i els convidats habituals van treure el cap.

David O. Russell és el cineasta en ratxa: ahir va aconseguir deu nominacions per La gran estafa americana, incloses les de millor pel·lícula, director, guió original i fins a quatre actors: Christian Bale, Amy Adams, Jennifer Lawrence i Bradley Cooper. Russell ja va aconseguir vuit nominacions l'any passat per El lado bueno de las cosas (i en va guanyar un, precisament per a Jennifer Lawrence). I fa tres anys, el mateix Christian Bale i Melissa Leo van aconseguir l'Oscar pel film de Russell The fighter, que va tenir set nominacions. Es tracta d'un notable director d'actors, si ens atenem als Oscars. Aquest any presenta una història d'estafadors ambientada a Nova Jersey que es basa en fets reals.

El mexicà Alfonso Cuarón ja va ser nominat per dos excel·lents films seus, Y tu mamá también... i Hijos de los hombres, i amb Gravity deu estar com els seus protagonistes: flotant a l'espai. Coescrit amb el seu fill Jonás, ha arrasat a la taquilla a tot el món, ha obtingut diversos premis i suma deu candidatures (pel·lícula, director, guió, millor actriu per a Sandra Bullock...). Continua així una tradició de directors mexicans que s'han distingit en els Oscars, amb Alejandro González Iñárritu al capdavant.

Steve McQueen és un nouvingut als Oscars, però la pel·lícula que presenta, 12 anys d'esclavitud, és la clàssica candidata que s'acaba emportant una pila d'estatuetes. Hi ha una certa tradició que l'Acadèmia, amb un fort pes del sector progressista de Hollywood, premiï pel·lícules que defensen les causes més diverses. El cineasta britànic denuncia que pocs films han abordat l'esclavatge als EUA, i recrea aquí l'esfereïdora història d'un home negre lliure que, el 1850, és segrestat i venut com a esclau. La pel·lícula aspira a nou categories, incloent les més importants: pel·lícula, director, actor principal (Chiwetel Ejiofor), actor i actriu secundaris (Michael Fassbender i Lupita Nyong'o) i guió adaptat.

Scorsese, als importants

Un altre clàssic convidat als Oscars és el cineasta veterà, de prestigi i guardonat sovint. L'any passat va tocar el torn a Steven Spielberg i el seu Lincoln, amb dotze nominacions, i aquest any és el torn de Martin Scorsese. Amb El lobo de Wall Street, que avui s'estrena als cinemes catalans, ha obtingut cinc nominacions, totes importants: pel·lícula, director, actor principal (Leonardo DiCaprio podria guanyar el primer Oscar pel seu excel·lent treball), actor secundari (Jonas Hill) i guió adaptat.

En una edició amb les nominacions molt repartides, encara hi ha tres produccions destacades que sumen sis nominacions: Nebraska, dirigida per Alexander Payne i protagonitzat per Bruce Dern, és candidata als Oscars importants; Dallas Buyers Club, de Jean-Marc Vallée, podria fer guanyar l'estatueta al revalorat Matthew McConaughey i a Jared Leto, i Capitán Phillips curiosament ha deixat fora dels premis l'excel·lent director Paul Greengrass i Tom Hanks (que torna a mostrar el seu talent), però ha portat a la fama l'actor somali Barkhad Abdi.

‘Agost' i Woody Allen

En les candidatures interpretatives, destaca també la presència de Meryl Streep i Julia Roberts, nominades a actriu principal i secundària per Agost. És la dissetena nominació de Streep, i podria guanyar el quart Oscar. Entre les seves contrincants hi ha Cate Blanchett per Blue jasmine. Julia Roberts competeix amb Sally Hawkins, nominada igualment per aquesta pel·lícula de Woody Allen, que torna a aspirar a l'estatueta de guionista.

Pel que fa a millor pel·lícula animada, Frozen, el regne de gel, de Disney, apunta a favorita, després de guanyar el Globus d'Or. Disney es podria endur l'Oscar amb permís d'Els Croods, la cinta francesa Ernest & Célestine i The wind rises, títol amb el qual el mestre japonès Hayao Miyazaki ha anunciat que tanca la seva carrera. La pel·lícula italiana La gran belleza sembla favorita per guanyar en l'apartat de pel·lícula en llengua no anglesa. L'excel·lent La caza, del danès Thomas Vinterberg, li podria fer ombra.

En documentals, hi ha tres títols nominats que s'han pogut veure en sales i festivals catalans: The act of killing, A 20 pasos de la fama i Guerras sucias. El cinema espanyol només està representat aquest any pel director madrileny Esteban Crespo, pel seu curtmetratge Aquel no era yo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia