Cinema Actualitat

CINEMA

Bernat Salvà

Esclaus i astronautes a l'òrbita dels Oscars

Ellen DeGeneres presenta la matinada de dilluns una gala que té ‘12 anys d'esclavitud' i ‘Gravity' com a favorits

El film sobre l'esclavatge de McQueen s'ajusta bé al perfil d'obra premiable
O
Les obres surten a partir de diferents fonts d'inspiració: de vegades, a partir d'una altra obra musical, a partir d'una atmosfe

Nou pel·lícules estan nominades i dues semblen tenir més possibilitats per endur-se l'Oscar a la millor pel·lícula: 12 anys d'esclavitud i Gravity. Però l'Oscar és un banquet amb molts convidats, i a la gala que se celebrarà diumenge al vespre a Los Angeles –la matinada de dilluns hora d'aquí– també es poden emportar la glòria nombrosos títols, de gèneres i estils tan variats com La gran estafa americana, Nebraska, El lobo de Wall Street, Dallas Buyers Club, Her... Pel·lícules que sumen totes 5 o més nominacions i que són finalistes al premi de millor film, un guardó que els darrers anys ha recaigut en Argo, The artist i El discurs del rei.

Gravity, l'aventura espacial de Sandra Bullock i George Clooney, i La gran estafa americana, la història d'una enganyifa amb quatre actors nominats, són les que surten matemàticament com a favorites, amb 10 nominacions cada una. Però just a darrere, amb 9 candidatures, hi ha 12 anys d'esclavitud, la denúncia de l'esclavatge formulada pel britànic Steve McQueen. La seva proposta s'ajusta perfectament als paràmetres de film triomfador: un drama sòlid amb missatge, llançat des de posicions progressistes que dominen l'Acadèmia de Hollywood.

També assistirem a grans duels pels Oscars interpretatius: Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Bruce Dern, Sandra Bullock, Matthew McConaughey, Cate Blanchett i Judi Dench són alguns dels nominats. També es desvelarà, entre moltes altres incògnites, si La gran belleza, Alabama Monroe o La caza s'enduen el premi a la millor pel·lícula, o si Frozen es confirma com a millor llargmetratge animat. L'actriu i presentadora de televisió Ellen DeGeneres tornarà a presentar una gala en què, com cada any, veurem la desfilada més llarga i esplendorosa imaginable d'estrelles del món del cinema.

DEAR GREAT CANYON
Joana Serrat
Discogràfica:El Segell del Primavera

‘Gravity'

Director mexicà amb un cert prestigi, autor de la notable Hijos de los hombres, Alfonso Cuarón ha sabut treure el màxim partit de dues estrelles veteranes, Sandra Bullock i George Clooney, i de les possibilitats del 3D per recrear una atmosfera zero ingràvida. Amb un pressupost relativament modest, ha obtingut resultats artístics notables i un gran èxit de públic a tot el planeta.

‘12 anys d'esclavitud'

Després de Hunger i Shame, el cineasta anglès Steve McQueen compensa en part l'escàs interès que el cinema nord-americà ha mostrat per l'esclavatge (a diferència de l'Holocaust, recorda ell) amb una esfereïdora història basada en fets reals: un home negre lliure i amb família és segrestat i venut com a esclau. De tots els candidats, és el que s'ajusta més al perfil de típic triomfador dels Oscars.

‘Nebraska'

Habitual dels Oscars, amb títols com Entre copas o Los descendientes, el director Alexander Payne es torna a apuntar a la festa amb aquest entranyable passeig per l'Amèrica profunda (i per l'amor, la vellesa, la solitud...) amb Bruce Dern.

La gran estafa americana

Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper i Jennifer Lawrence: un finalista a cada categoria. Els intèrprets són sens dubte el principal valor d'aquest film.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia