PATRIMONI
La nau del monestir de Banyoles, afectada per corcs
Faran un tractament per evitar la destrucció de l'orgue i altres elements, però no s'han pogut salvar molts bancs
La detecció de tèrmits i corcs a l'església del monestir de Sant Esteve de Banyoles ha obligat a retirar-ne una setantena de bancs que es trobaven en molt mal estat. La resta de peces i materials de fusta que hi ha a la nau –d'entre els quals destaquen l'orgue, imatges i retaules– els tractaran per desinfectar-los o per prevenir possibles afectacions. Els bancs en més mal estat es van treure de la nau dimecres al vespre i ahir la brigada municipal els va traslladar a la deixalleria.
La intervenció començarà la setmana que ve, amb un pressupost d'uns 15.000 euros. La despesa està inclosa en el conveni que l'any passat van signar la Diputació, l'Ajuntament de Banyoles i el Bisbat –propietari del monestir–, per tal de reparar la coberta del temple. El consistori hi col·labora amb 45.000 euros; la Diputació, amb 50.000, i el Bisbat de Girona, amb 21.000.
L'església està tancada des de l'octubre del 2011, arran d'uns despreniments que van posar en evidència el mal estat de la coberta. Les obres es consideren indispensables no només per evitar el deteriorament de l'edifici, sinó per salvaguardar-ne el contingut. En aquest sentit, destaca el retaule de la Mare de Déu de l'Escala, que darrerament ha estat tractat pel servei de restauració de la Generalitat, i l'orgue. Aquest instrument es va construir a mitjan segle XVIII i és l'únic que s'ha conservat en el seu estat original a les comarques de Girona.