Societat

PATRIMONI

La reobertura del monestir de Banyoles, més a prop

Una aportació econòmica de l'Ajuntament, la Diputació i el Bisbat permetrà fer aquest any el gruix de les obres de la reforma de la coberta de l'església, tancada des de fa més de dos anys

La reobertura de l'església del monestir de Sant Esteve de Banyoles, tancada des de l'octubre del 2011 perquè la coberta està molt deteriorada, encara no té data concreta però s'ha fet un pas molt important en aquesta direcció, ja que s'ha donat llum verd a una fase decisiva de les obres, que s'executaran al llarg d'aquest any. La reobertura del recinte permetrà reprendre-hi els actes litúrgics i també la seva incorporació als circuits turístics al monestir (on es guarda la cèlebre arqueta gòtica de Sant Martirià) que s'estan preparant.

Un recent conveni entre l'Ajuntament, la Diputació i el Bisbat (propietari de l'edifici) estableix els diners que hi posarà cada part: l'Ajuntament hi col·laborarà amb 45.000 euros, la Diputació amb 50.000 i el Bisbat de Girona amb 21.000 euros. El tracte va ser aprovat en el darrer ple municipal de Banyoles, amb els vots favorables de CiU i el regidor no adscrit Jordi Bosch Barraca (que governen en solitari) i Junts per Banyoles (principal grup de l'oposició), mentre que la CUP i ICV es van abstenir, en desacord amb les proporcions de les aportacions de les institucions implicades.

L'any passat ja es van fer unes primeres obres d'urgència. En aquella ocasió, l'Ajuntament, la Diputació i el Bisbat hi van posar en total 64.000 euros. Els treballs van durar uns tres mesos. L'envergadura de les reparacions que s'hi han de fer (es va constatar que la coberta estava molt més deteriorada del que es pensaven) va obligar a plantejar una reforma de més abast. No es descarta que després d'aquesta segona fase se n'hagi de planificar una altra, que seria l'última, però això se sabrà del cert quan s'acabin els treballs d'aquest any.

LA DATA

10-2011
És el mes
en què es va decidir tancar el temple del monestir, per evitar que es produïssin accidents.

Una nau amb un orgue original del segle XVIII

Reparar la coberta de l'església del monestir de Banyoles és necessari per garantir la seguretat de la gent que hi entri, però també per preservar els elements artístics que conté la nau. En destaquen el retaule de la Mare de Déu de l'Escala i, sobretot, l'orgue. Construït el 1758, és l'únic de les comarques de Girona –i un dels pocs a tot el país– que es conserva en el seu estat original. La restauració està pendent des de fa anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.