cultura

“Andrés Segovia va ser la Callas de la guitarra”

El guitarrista Miloš Karadaglic actua a Sant Daniel, dins de Nits de Clàssica

És jove i atractiu, vesteix roba informal, és actiu a les xarxes socials i ha publicat tres discos que han estat autèntics supervendes dins del món clàssic: The Guitar (Mediterráneo), el 2011; Latino (Pasión), el 2012, i el recent Aranjuez, tots tres amb el prestigiós segell Deutsche Grammophon. El guitarrista montenegrí Miloš Karadaglic (1983) actuarà aquest vespre al claustre del monestir de Sant Daniel, dins del festival Nits de Clàssica de Girona (21 h), amb les entrades pràcticament exhaurides. Per al seu debut a Catalunya, Karadaglic ha preparat un programa en què conviuen compositors catalans i espanyols que el guitarrista valora especialment, com ara Sor, Granados, Gerhard, Falla i Rodrigo –aquests dos últims centren el seu últim disc, gravat amb la London Philharmonic Orchestra–, al costat de Bach i d'un guitarrista i compositor contemporani com ara Carlo Domeniconi. “Vull trencar fronteres estilístiques i mostrar que amb la guitarra clàssica es pot tocar tot, des de la música barroca als Beatles. El meu proper treball serà més experimental, després de tres discos que han servit sobretot per donar-me a conèixer. En aquest sentit, agraeixo molt que Deutsche Grammophon m'hagi donat sempre llibertat absoluta”, explica Karadaglic, que està portant a terme una activitat frenètica: fa una mitjana de cent concerts a l'any arreu del món i encara li queda temps per realitzar altres projectes, com ara la música de la pel·lícula japonesa d'animació When Marnie was there.

Avui actuarà en el claustre d'un monestir mil·lenari, davant d'un públic força reduït, però Karadaglic ha tocat també davant d'audiències multitudinàries, com una estrella del rock. Però ell relativitza el seu impacte mediàtic: “Ara és important saber transmetre una imatge, utilitzar internet i totes les eines a l'abast per difondre el que fas, però en definitiva l'essencial sempre és la música.” Diu que no té cap guitarrista de referència, però dóna pistes: “Andrés Segovia va ser la Callas de la guitarra, perquè va contribuir decisivament al seu impacte internacional, però també m'han influït altres guitarristes, com ara John Williams.” I tot que no li interessa especialment la guitarra elèctrica, sap reconèixer el geni de Jimi Hendrix. “És el rei!”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia