cultura

El Fitag alça el teló amb un cant a la multiculturalitat

La Cia. Afrogironins, amb la col·laboració del Cor Àkan, va inaugurar ahir el festival amb un espectacle poètic que avui es torna a representar

El Teatre Municipal es va omplir i es va ovacionar l'obra

Carícies de pedres i aigües va inaugurar ahir la 14a edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, el Fitag 2014. L'espectacle, protagonitzat pel col·lectiu teatral Afrogironins sota la direcció de La Nave Va, i amb la col·laboració del Cor Àkan, va omplir el Teatre Municipal i, el que és millor, va satisfer el nombrós públic congregat, que la va aplaudir quan es va acabar la representació.

L'obra, concebuda especialment per a l'ocasió, s'emmarca plenament en l'eix vertebrador d'aquesta edició: la integració, la cooperació i la multiculturalitat. Carícies de pedres i aigües és un espectacle poètic en què l'acció sorgeix de l'espai buit. La narració surt de l'acció física dels intèrprets, que creen interrelacions amb dos elements: la pedra i l'aigua. Tot es fusiona rítmicament, el cos, les emocions, la història, les veus, les pedres i l'aigua, creant una cançó comuna. El resultat és una obra emocionalment intensa, que tracta la funció de les pors i la fragilitat, de com despullar-nos de les cuirasses que portem quotidianament. L'obra, d'una duració aproximada d'uns 45 minuts i que avui es tornarà a representar (Teatre Municipal, a les 19.30 h), s'ha creat a partir d'improvisacions, de relats de vida i del joc amb la simbologia d'elements com ara les pedres i l'aigua.

Prèviament a l'estrena, el director del Fitag, Martí Peraferrer; el vicepresident de la Diputació, Xavier Soy, i l'alcalde, Carles Puigdemont, van inaugurar oficialment el festival, que fins dissabte oferirà una quarantena d'espectacles per a tots els gustos i sensibilitats. Peraferrer va obrir els parlaments agraint en cinc idiomes la participació internacional i “l'esforç econòmic que els representa venir al festival”. Una presència, la de companyies estrangeres, com va recalcar, “que és l'excusa per beneficiar les companyies gironines”. Aquest any, 250 intèrprets gironins.

Per la seva banda, Xavier Soy va voler destacar el caràcter “actiu, participatiu, obert al món i multicultural” del festival, així com “la seva aposta pel teatre no professional com a impuls per garantir-ne un de professional”. Finalment, Carles Puigdemont va destacar com aquests dies la ciutat respira teatre per tots els porus, un fet que va aprofitar per reclamar que la gent “s'entusiasmi per la nostra cultura perquè aquest és un dels filons de la nostra economia”. Unes paraules que van rebre un fort aplaudiment.

I l'espectacle continua

Avui el programa continua amb set noves propostes repartides en diversos punts de la ciutat. Destaquen For freelance lover, de la companyia txeca Reversing Door (La Planeta, 18 h); Relation according to Beckett, dels eslovens Theatre Schoolprva Gimnazija Maribor (La Mercè, 19.30 h); Donessss, l'altra cara del mirall, de la companyia de Sant Gregori IncreiXendo (Pati de les Magnòlies, 21 h); Lokus, dels balears Voramar Teatre (Pati de la Casa de Cultura, 22 h); Tres relats de vida, dels gironins Grup de Gènere i Interculturalitat (Pati de les Magnòlies, 23.30 h), i Boca de perlas, dels xilens Cia. María la Culpa (Fitag de Nit Teatre).

LES FRASES

Amb la presència de tantes companyies internacionals, qui es beneficia són les companyies locals
Martí Peraferrer
director del fitag
L'aposta pel teatre no professional del Fitag dóna impuls per garantir el professional
Xavier Soy
vicepresident de la diputaciÓ
Animo la gent que s'entusiasmi per la nostra cultura, que és un dels filons per a l'economia
Carles Puigdemont
alcalde de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.