La Diputació subvencionarà i formarà el teatre amateur
Ahir al Fitag Xavier Soy va anunciar que s'impulsarà una campanya per seleccionar grups que formaran part d'un circuit
També es potenciarà la formació a domicili, a través d'El Galliner
A banda de les representacions teatrals, enguany un dels actes més destacats de la programació del Fitag 2014 va tenir lloc ahir a l'aula magna de la Casa de Cultura de Girona, on es va presentar un estudi sobre el cens de les companyies de teatre amateur de les comarques gironines. El treball, produït pel Fitag, amb el suport de l'Associació Teatral Amateur Gironina, es va presentar durant una taula-debat formada pel vicepresident de la Diputació, Xavier Soy; per Dani Sancho, president de l'Associació Teatral Amateur Gironina (ATAG), per Montserrat Sànchez, tècnica en gestió i màrqueting i encarregada del projecte, i pel director del Fitag, Martí Peraferrer. L'acte va incloure una nombrosa representació de membres de les companyies de teatre amateur gironines.
Campanya d'impuls
L'estudi, “que referma el magnífic patrimoni cultural que aporta el teatre amateur”, en paraules de Xavier Soy, ha servit per analitzar el panorama i l'estat de salut del sector a les comarques gironines i estudiar el moviment social i cultural que genera. També, com es va fer palès ahir, perquè la institució pública que l'ha promogut en reculli el resultat i actuï en segon terme. I això és precisament el que va passar quan al final de la jornada Xavier Soy va expressar el seu compromís “de fer costat d'una manera més decidida al teatre amateur gironí” impulsant una campanya similar als antics projectes T de Teatre i Visionat, patrocinats per la Diputació. Es tracta, tal com va avançar, d'un projecte que es desenvoluparà amb la col·laboració de l'ATAG i sota el paraigua del Fitag, amb la possibilitat que algunes companyies que hi participin també puguin formar part del festival. Més concretament, va apuntar que consistiria en el fet que un jurat especialitzat seleccionarà quinze grups que presentin la seva candidatura i que formin part d'un circuit i la Diputació els subvencionarà amb 600 euros cada actuació (amb un màxim de tres representacions per grup).
També, el vicepresident de la Diputació va ser prou explícit a l'hora de dir que hi ha previst signar un conveni amb El Galliner per oferir formació teatral alls grups que ho demanin. Una formació, va dir, que serà a domicili i especifica (interpretació, tècnica, escenogràfica...), amb la possibilitat que es financi al 100 %. “Es tracta de promoure el teatre amateur més enllà del poble on es fa i, alhora, de donar l'oportunitat al sector de formar-se”, va remarcar.
La proposta, no cal dir-ho, va ser acollida amb satisfacció pels assistents, malgrat que alguna intervenció del públic va donar a entendre que no tot són flors i violes en el camp del teatre amateur, com és el cas de les infraestructures —moltes companyies no tenen espais per assajar o guardar material— i pressupostàries. Consolidar un circuit d'actuacions i disposar d'un banc d'equipaments tècnics i d'escenografia són alguns dels punts comuns que s'aniran plantejant a partir d'aquí.
Dades rellevants
En la primera fase de l'estudi realitzat aquests darrers quatre mesos, s'han pogut localitzar 176 grups, ubicats a 79 municipis (amb un total de 1.052 persones implicades). A la segona fase, s'han detectat algunes dades significatives com, per exemple, que es detecta a partir de l'any 2000 un auge del nombre de companyies; que a la majoria de grups els rols i l'estructura estan ben definits (amb una gran flexibilitat i polivalència); que la majoria només representa una obra a l'any (en molts casos en època de Nadal) i, en canvi, un 61% treballa en textos de creació pròpia; o que les 62 companyies que han participat en l'estudi representen 37 municipis gironins, els quals, entre tots, disposen de 35 sales. També queda palès l'altruisme com un dels principals motors del sector i, segons es desprèn de l'enquesta, el valor que les companyies donen a les ajudes i subvencions públiques.