cultura

Ara toca als catalans

La segona part d'‘Ocho apellidos vascos', que estarà ambientada a Catalunya, es roda aquests dies en diverses localitzacions de Girona i el Baix Empordà

Silenci, a Girona es roda... A l'espera de l'anunciat desembarcament nord-americà de l'equip tècnic i artístic amb més de 500 persones que rodarà escenes de la sisena temporada de Joc de trons (Game of thrones) al setembre, les comarques gironines i la mateixa capital reben el rodatge d'un altre fenomen, en aquest cas cinematogràfic: la segona part d'Ocho apellidos vascos que, encara que no se'n sap oficialment el títol, a la claqueta s'hi llegeix clarament Nueve apellidos vascos. Com era d'esperar amb la pel·lícula que ha batut tots els rècords de recaptació del cinema espanyol, la maquinària per portar a terme la seva seqüela s'ha posat en marxa. I ho ha fet assegurant el tret, comptant novament amb la direcció d'Emilio Martínez-Lázaro, un guió de Borja Cobeaga i Diego San José i, és clar, amb el mateix quartet protagonista format per Dani Rovira, Clara Lago, Karra Elejalde i Carmen Machi. Una família a la qual s'incorporen dos nous membres, Berto Romero i Rosa Maria Sardà, encarregats de potenciar el focus de les rialles basades en tòpics i estereotips del fet diferencial i cultural catalans, en contraposició a la dels bascos i andalusos. El rodatge de la pel·lícula, el repartiment principal del qual es completa amb Belén Cuesta, s'allargarà fins al 5 de juliol, en bona part en localitzacions del Baix Empordà i Girona.

Concretament, per aquesta seqüela s'ha escollit situar la ficció en paratges de postal com ara Monells, Llagostera, Vulpellac i el call jueu de Girona. Abans-d'ahir, Telecinco Cinema i La Zona (principals productors del film) van obrir les portes al rodatge que, després d'establir-se unes setmanes a Monells –on se situa el fictici poble de Soronelles, amb la seva plaça major Pep Guardiola–, s'ha establert a Can Llambí, un impressionant mas del segle XII a peu de Romanyà de la Selva. Poc se sap de l'argument –per allò que els productors anomenen “el factor sorpresa”–, però sí que s'ha avançat que la sinopsi gira al voltant del viatge que emprèn Koldo (Elejalde) junt amb el seu exjove Rafa (Rovira) per reconquerir l'amor d'Amaia (Lago), que després de trencar amb el jove andalús s'ha emparellat amb un modernet al més pur estil hipster que, a més, resulta ser català... Per complicar la trama, i segons sembla del que es va poder veure durant els primers dies de rodatge, l'entorn d'en Pau (Romero) és independentista, amb una mare tan radical i obsessionada amb el procés (Sardà) que, per no donar-li un disgust, li fan creure que la consulta del 9-N anava de debò i Catalunya ja és independent. Un punt de partida que recorda Good bye, Lenin!

Sense ‘spoilers'

A la presentació, l'equip va fer una aturada per atendre els mitjans desplaçats al set de rodatge, per no parlar de la pel·lícula. Recordem el “factor sorpresa”. Amb tot, Karra Elejalde sí que va explicar un dels grans “secrets” de l'èxit del film, que segons l'actor es basa en el “caldo de cultiu” que sorgeix arran del bon ambient que sap crear el director i que després es reflecteix a la pantalla. “Els rodatges són llargs però nosaltres ens ho passem teta rient tota l'estona. Després ens posem seriosos a l'hora de treballar per fer-vos riure a vosaltres, els espectadors”, va dir. Sobre el temor a una rebuda hostil del públic català, va sorgir al pas Rosa Maria Sardà i Berto Romero. Ella, defensant que els catalans sí sabem riure'ns de nosaltres mateixos: “Jo ho he fet tota la vida.” Ell, recordant que “nosaltres som els que vam posar un caganer al pessebre al costat de Jesús”. I mentre encara no se sap la data d'estrena de la segona part, molts especulen per quan una tercera. I serà l'hora dels castellans?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.