Cultura

Les amistats perilloses entre Franco i Hitler

Hitler i Franco només es van veure una vegada a la vida: el 23 d’octubre de 1940 a Hendaia. No obstant, les seves trajectòries estarien interrelacionades. Això és el que pretén mostrar el professor de la Rovira i Virgili Xavier Moreno en les 700 pàgines molt ben documentades de Hitler i Franco. Diplomacia en tiempos de guerra (1936-1945) (Planeta).

De tothom és sabut l’ajut del Führer en la Guerra Civil. Però mentre Hitler esperava que li tornessin el favor, Franco marejava la perdiu; el blat i el petroli provenien del món anglosaxó. “Atesa la crítica situació econòmica, la gratitud i proximitat ideològiques no eren suficients per unir-se a l’Eix i trencar les relacions amb les democràcies.

Aquesta contradicció va marcar la postura ambigua i dilatòria de Franco envers Hitler”, comenta Moreno.
Potser tot hauria canviat si els somnis imperials de Franco al nord d’Àfrica haguessin estat satisfets. Però el Führer ja tenia els seus projectes africans; així com sobre Gibraltar, que desitjava ocupar. “El cas és que uns volien una cosa, mentre que els altres n’oferien una altra”, recorda l’autor . “Si Hitler hi hagués accedit, Franco hauria entrat en la Segona Guerra Mundial”, assegura Moreno.

No obstant, el que sorprèn, segons l’autor, és la incredulitat de Hitler davant d’una hipotètica entrada de Franco en el conflicte. Però, després d’Hendaia, Hitler va veure la llum. “Amb aquesta gent no hi ha res a fer”, concloïa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.