Cultura

La gala dels Oscars se celebrarà aquesta matinada amb 'No es país para viejos' i 'Pozos de ambición' com a favorits

Pozos de ambición, l'èpica història sobre la febre de l'or negre de principis del segle XX, i No es país para viejos, una crònica negra amb el segell dels germans Coen, seran els protagonistes de la vuitantena gala dels Oscars, que comença a les 2 de la propera matinada, hora catalana. La temuda vaga de guionistes va deixar de ser una amenaça ja fa dies, però caldrà veure com se n'ha ressentit el guió de la cerimònia, conduïda per segon any consecutiu per l'humorista Jon Stewart. També caldrà veure si la pluja que anuncien les previsions compleix amb la seva cita amb els Oscars i desllueix la vetllada. Una carpa de plàstic cobreix de moment la catifa vermella per on caminarà la més gran concentració d'estrelles de cinema del planeta. La cancel·lació d'algunes festes, com les que organitza la revista Vanity Fair o Elton John, pot afectar els convidats, però no tindrà gaire incidència per als centenars de milions d'espectadors que es calcula que seguiran la gala per televisió a tot el món.
Les audiències, estimades en 41 milions només als Estats Units, són només una petita part de les xifres que els nord-americans, tan amants de les estadístiques, tenen en compte aquesta nit. S'ha parlat, entre molts altres números, de milions de dòlars de recaptació (les cinc candidates a millor pel·lícula sumen 314 milions, 97 dels quals des que es van fer públiques les nominacions), de membres de l'Acadèmia de Hollywood amb dret a vot (5.829), d'espectadors que ompliran el teatre Kodak de Los Angeles (3.400), de periodistes acreditats (1.500), i del nombre total d'estatuetes que es repartiran en les 24 categories (unes 50).

Les apostes situen No es país para viejos com la més ben situada per guanyar l'Oscar a la millor pel·lícula: es pagua a 3 dòlars per cada dòlar apostat. La proporció augmenta a 4/1 per a Pozos de ambición; 6/1 per Expiación, l'adaptació de la novel·la d'Ian McEwan; 14/1 si guanya la revelació d'aquest any, Juno, i 33/1 si ho fa el thriller polític Michael Clayton, protagonitzat per George Clooney.

Els Coen contra Anderson
Els directors favorits per a l'Oscar són, lògicament, els responsables dels films que encapçalen la cursa: els germans Joel i Ethan Coen i Paul Thomas Anderson. Daniel Day-Lewis sembla favorit a millor actor per Pozos de ambición, amb el permís de Tommy Lee Jones i George Clooney, mentre que la lluita per l'Oscar a la millor intèrpret femenina sembla més igualada entre Julie Christie (Lejos de ella), la francesa Marion Cotillard (La vie en rose) i Ellen Page (Juno). Javier Bardem és favorit per a millor actor secundari, mentre que tres actrius (Cate Blanchett, Tilda Swinton i Ruby Dee) semblen tenir opcions en l'apartat femení d'aquesta categoria.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.