Cultura

Avui comença un Sónar amb accent català

Música

Pocs grups catalans han aconseguit triomfar tant fora de casa com The Pinker Tones. Des que va sortir a la venda The million color revolution, Manso (Àlex Llovet) i Mr. Furia (Salvador Rey) no han parat de recollir èxits per mig món, però sobretot als EUA, que és on tenen més seguidors. Demà la pinkertonesmania entrarà al Sónar per la porta gran, després que el tercer disc del duet barceloní, Wild animals, hagi confirmat que són molt més que un fenomen de Myspace. Després d'aquesta actuació al festival d'electrònica, els espera una gira per Amèrica, com sempre, escurçant distàncies entre pop, funk, soul, bossa, breakbeat, swing, lounge i psicodèlia.
La fortuna de The Pinker Tones, però, no és la que tenen la majoria de bandes catalanes, per a les quals és força més complicat fer-se un lloc en un panorama musical tan ple de propostes. I encara els resulta més difícil arribar al públic internacional. Per a tots aquests grups és una oportunitat única poder actuar en un festival com el Sónar, que des d'avui fins dissabte presentarà les propostes musicals més avantguardistes davant de milers de persones de tot el món.

En aquesta línia s'expressava Jordi Martí, delegat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, fa un parell de mesos, en ple debat sobre si hi ha prou espai per a tants festivals a la capital catalana. "S'ha d'apostar pels festivals de referència, en què si un artista aconsegueix actuar la seva carrera fa un salt". I precisament aquest any l'Institut Català d'Indústries Culturals (ICIC) ha declarat el Sónar "festival estratègic", cosa que suposarà "un seguit d'actuacions conjuntes en el marc de la internacionalització" de grups catalans, com va explicar el director de l'Institut, Antoni Lladó, a l'acte de presentació del festival.

Promeses
The Pinker Tones, dissabte a la matinada al SonarPub, és només una de les 17 propostes locals per les quals han apostat els organitzadors del Sónar en aquesta 15a edició. Al mateix escenari, unes hores abans, s'hi viurà un altra gran actuació d'una de les promeses més consistents del panorama català. Es tracta de Suite on Clouds, alter ego de Marc Marzenit, enginyer de so de professió i apassionat de l'electrònica des de molt petit. Allunyant-se de la seva coneguda faceta de productor de techno, Marzenit apareix convertit en un compositor d'electrònica orquestral, neoclàssica i, segons ell, barroca.

Tot això serà al Sónar de Nit a la Fira 2, a l'Hospitalet de Llobregat, però la majoria de propostes catalanes es presentaran al Sónar de Dia, programació que es concentra al Centre de Cultura Contemporània i al Museu d'Art Contemporani de Barcelona. Per aquests escenaris passaran Asstrio (Arecio G. Smith, Santi Serratosa i Santi Careta), formació no apta per a puristes del jazz; Aixònoéspànic, un projecte de Víctor Nubla, Quicu Samsó i Albert Guitart, que combina el so de bateria, baix i clarinet; els reis del gamberrisme QA'A, que recreen estranys mantres armats de guitarres i efectes malalts; i Arbol, que oferirà una presentació molt especial del seu tercer disc, You travelled my heart inside out, amb dues vocalistes, un violoncel, visuals a càrrec de l'austríac Testphase i la batuta electrònica de Miguel Marín.

Al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona també es produirà una trobada única entre dues bandes de referència de l'escena alternativa catalana, amants de l'experimentació i els ritmes impossibles. Nisei i Za compartiran escenari, idees i cançons. La targeta de presentació dels Camping al Sónar serà el seu tercer treball discogràfic, Politics of love, en què la banda de Granollers ha decidit explorar noves formes en el terreny del rock avantguardista. I Cabo San Roque, una petita-gran orquestra de vuit músics i més de 40 instruments, molts de construcció pròpia, fets a partir d'objectes trobats al carrer, arriba al festival amb l'espectacle Música a máquina, en què el grup proposa un concert per a autòmats i orquestra... dirigit per una rentadora que genera sons diferents depenent dels colors i el nivell de brutícia de la roba que renta.

No ens podem oblidar tampoc del pop electrònic fet a Barcelona de First Aid Kid (Agnès Aran i Carles Querol), Lucius Works Here -projecte darrere del qual s'amaga Shakira Benavides, també coneguda a l'escena underground barcelonina com a DJ Shakira-, els valencians Uke, Chacho Brodas i el canari establert a la capital catalana El Guincho.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.