Cultura

L'obra de Dalí, en un museu permanent a Berlín

Art

Els clàssics rellotges fosos ideats pel geni surrealista de Salvador Dalí tindran finalment una llar permanent a la capital alemanya, en un nou museu que permet apropar-se a l'univers oníric de l'artista català al costat de la cèntrica Potsdamer Platz de Berlín.

La mostra Dalí, L'exposició, una exhibició itinerant que ja va estar dues temporades a Berlín, es quedarà de manera permanent, i ampliada, entre l'oferta museística de la capital, després visitar ciutats com Hamburg, Munic i Stuttgart.

El comissari de la mostra, Carsten Kollmeier, ha afirmat que "en realitat, no hi va haver cap relació entre l'art de Dalí i Berlín. Però, com a ciutat acollidora de persones de tot el món, Berlín estava predestinada a acollir aquest museu", ha afegit.

Aquest desig de captar un públic massiu va ser, segons Kollmeier, un altre dels esperons artístics de Dalí qui, amb algunes obres "més comercials i profanes" va aconseguir introduir-se en l'exclusiu club d'artistes considerats "estrelles" de la seva època.

Les més de 400 obres repartides en dos pisos, i sobre una superfície de 1.400 metres quadrats, procedeixen bàsicament de col·leccions privades, com amb el Teatre-Museu Dalí de Figueres (Alt Empordà).

Amb un piano blanc suspès sobre l'aigua, el Dalí-Museum Berlin rep el visitant, que coincidint amb el 20è aniversari de la mort de l'artista, exhibeix una àmplia compilació de dibuixos, llibres i escultures, a més de la cinta Un gos andalús, clàssic del cinema surrealista que Dalí va rodar amb Luis Buñuel.

De les bucòliques peces de El barret de tres pics (1959) a les sinistres reproduccions de la crucifixió de Crist, Dalí, L'exposició vol repassar els grans valors de l'obra del mestre, segons Kollmeier. "Agradaran o no agradaran, però aquestes són el tipus d'obres que el defineixen", ha explicat el comissari qui confia que el projecte actuï en forma de "punta de l'iceberg" per atreure l'espectador a la riquesa de la vasta producció de Dalí.

Les excèntriques composicions artístiques de Dalí, evocades a través de la literatura, queden reflectides en les al·legòriques visions de l'infern, el purgatori i el paradís de La divina comèdia i les colorides recreacions dalinianes d'Alícia al País de les Meravelles. Àngels caiguts, tètrics espectres, recargolades ànimes torturades i lluminoses figures etèries comparteixen espai en el nou museu amb atabalats conills amb rellotge i la resta d'animals fantàstics ideats per l'anglès Lewis Carroll.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.