Cultura

Del 'Sol solet' al 'Satisfaction'

Els temps canvien i l'oferta cultural evoluciona. Un cas clar és el de la programació musical que en poc temps ha trobat una nova línia de mercat en el públic familiar. I és que els pares joves ja no es conformen únicament amb anar al parc com a activitat de cap de setmana. Fa uns dies el Sónar va presentar com a principal novetat de l'edició d'aquest any el SónarKids, un nou festival de música electrònica dirigida a un públic infantil. Aquesta és només l'última de les ofertes que s'han anat incorporant en els darrers temps i que evidencia que encara hi ha un buit per omplir dins de l'oferta cultural barcelonina.
L'Auditori, el Palau de la Música, el Petit Liceu i el CaixaForum són les quatre institucions que presenten una programació musical fixa per a un públic familiar, però amb la particularitat d'estar orientada cap a la clàssica, la música tradicional catalana, músiques del món, l'òpera i el jazz. El rock, el pop i l'electrònica, de moment, no hi tenen gaire cabuda.

Aquest buit el va omplir fa dos anys el Primavera Sound quan va incorporar a la ludoteca del festival el Minimúsica, una iniciativa impulsada pel grup de La Colazione que vol acostar als més petits estils musicals diferents. Durant dos dies, els nens i els pares que van utilitzar la ludoteca del Primavera Sound -un servei totalment gratuït- van poder escoltar alguns dels artistes que formaven part del cartell del festival. Un projecte similar es posarà en marxa a finals d'aquest any a L'Auditori, amb l'ampliació de la Sala 4. Es crearà una ludoteca que, segons el director de L'Auditori, Joan Oller, té com a objectiu "facilitar" als pares joves que puguin seguir anant als concerts de matí o tarda. "A més, la gràcia és que no vol ser un aparcament per a nens, sinó que es vol oferir una sèrie de tallers relacionats amb la música", explica.

El director del Primavera Sound, Alberto Guijarro, considera que "hi ha una generació que ha crescut amb el pop, el rock i la música electrònica" que quan tenen fills volen poder compartir amb ells aquesta afició però no troben l'espai per fer-ho. "Si es vol fugir del hippy amb la guitarra o de les cançons comercials tipus High School Musical o Hannah Montana, no hi ha gaire oferta", reconeix una de les impulsores del Minimúsica, Núria Muntaner.

Innovadors a Europa
Precisament aquesta és la raó esgrimida per un dels directors del Sónar, Enric Palau, per justificar la creació del SónarKids. "Ens hem fet grans, hem tingut fills i volíem oferir l'oportunitat de poder compartir amb els fills la música que ens agrada", explica. "En un moment de crisi és bo aportar idees i crear una nova línia que obri més possibilitats" dins el camp dels festivals i la música, argumenta Palau. De fet, la guarderia del Primavera Sound i el festival SónarKids són innovadors a Europa.

En aquest sentit, les responsables dels concerts familiars del Palau de la Música, Eulàlia Antonés, i el CaixaForum, Núria Oller, asseguren que introduir músiques modernes és "una assignatura pendent" que tenen previst impulsar en els pròxims anys. Amb tot, consideren  més natural oferir espectacles coherents amb la programació musical estable de cada institució.

L'oferta i la demanda
En aquest sentit, la responsable de L'Auditori Educa, Assumpció Malagarriga, i el responsable de programació del Liceu, Jordi Tort, puntualitzen que en els seus espectacles familiars el rock, el pop i l'electrònica no tenen sentit.  "Considero que hem de presentar una programació musical familiar però amb un estil adequat a l'ambient que ens envolta. L'Auditori ofereix, bàsicament, música clàssica i, per tant, no tindria gaire sentit incloure una oferta de rock a la programació familiar", remarca Malagarriga. En aquest mateix sentit es pronuncia Tort, que recorda que els espectacles del Petit Liceu busquen "desenvolupar l'audiència juvenil" pensant a construir "l'audiència de l'òpera del futur".

Una cosa és clara: com més oferta, més demanda. I amb els números a la mà, totes aquestes entitats asseguren que en els últims anys ha crescut el nombre de participants en els concerts familiars. "Els pares entre 30 i 40 anys no tenen res a veure amb els de fa 20 anys", assegura Antonés, que considera que l'oferta musical de Barcelona és més alta ara que fa 10 anys i que també "hi ha molta més gent que es belluga". Per Antonés no es tracta de "construir un melòman" de cara al futur sinó que "el melòman és un nen de 3 anys".

Música d'adults amb dissenys infantils

Una de les idees més repetides pels responsables musicals de L'Auditori, el Liceu, el Palau i el CaixaForum és que els concerts que s'agrupen sota el paraigua "familiar" o "educatiu" funcionarien en un 80% per al públic adult. La diferència rau, segons Malagarriga, en el fet que "hi ha uns dissenys i una posada en escena molt més treballats, però el nivell musical és el mateix que el del públic adult". "És un concert familiar que és tan interessant per als adults com per als infants", remarca Núria Oller.

Una de les ofertes que més han crescut en els últims anys és la programació musical dirigida als pares amb nadons. L'Auditori va incorporar l'any passat espectacles per a bebès menors d'1 any, una oferta que també es pot trobar al Palau de la Música. Aquesta temporada el Petit Liceu ha ampliat l'oferta familiar amb un espectacle per a infants a partir de 2 anys.

Espectacles lúdics però formatius
Tots aquests projectes comporten un gran treball darrere, ja que, com diu Malagarriga, "no es pot posar un grup de música a l'escenari davant un públic infantil i familiar sense treballar-ho prèviament, perquè no funcionarà". Aquesta és una opinió compartida per tots els responsables de les programacions familiars.

En aquest sentit, Muntaner, que també és mestra de música, defensa que la música infantil "no és un gènere" i considera un "error" haver limitat musicalment els infants. El Minimúsica sempre té una intenció educativa darrere a través d'un centre d'interès, és a dir, cada concert gira al voltant d'una temàtica concreta i durant una hora sis grups independents de l'escena catalana adapten les seves cançons o en componen de noves per a l'ocasió. L'objectiu és que "tothom s'ho passi bé" i alhora aprendre músiques diferents i familiaritzar-se amb els instruments.

L'electrònica
Als festivals de música, la presència d'infants que acompanyen els pares és una imatge habitual. Ara, al SónarKids, la cosa anirà al revés. Els adults no podran entrar si no és que van acompanyats dels nens. El festival, a més de l'actuació d'artistes que actuen al Sónar, ofereix tota una sèrie d'exposicions, tallers i activitats lúdiques per a infants d'entre 3 i 14 anys. Caldrà veure si la iniciativa té èxit i, realment, fa ampliar l'actual oferta musical.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.