Cultura

El segell de RAC 1

La primera emissora privada en català celebra enguany els deu primers anys d'història arribant a primera línia a les ones

Avui els programes de RAC 1 sortiran dels estudis per celebrar, com sempre, la diada de Sant Jordi a peu de carrer; però aquest any ho faran amb més motiu perquè la primera emissora privada en català celebra el seu desè aniversari -l'1 de maig- i avui ofereix una festa institucional a l'Hotel Casa Fuster de Barcelona. Sempre lluint el seu segell de qualitat: continguts innovadors, formats originals i per sobre de tot una nova generació de comunicadors. "Ser fidels a aquest model ha estat la clau de l'èxit", explica a l'AVUI Eugeni Sallent, actual director de l'emissora. "Tenim una manera de fer ràdio -afegeix-, un to, uns espais amb molta participació, una ràdio basada en l'entreteniment de qualitat passant pel filtre de l'actualitat".

L'emissora del grup Godó va començar les emissions l'1 de maig de l'any 2000; va ser la primera cadena de ràdio privada de caràcter generalista -després de la desapareguda Cadena 13- que emetia 24 hores al dia íntegrament en català.

RAC 1 tanca la seva primera dècada d'història amb un bon posicionament. Les dades de la primera onada del 2010 de l'Estudi General de Mitjans (EGM) li atorgaven una mitjana de 490.000 oients diaris de dilluns a divendres, que la feien la ràdio més escoltada a Catalunya. El magazín matinal de Jordi Basté (El món a RAC 1) s'emportava 340.000 oients diaris -empatat amb El matí de Catalunya Ràdio, de Manel Fuentes-, i les tardes les lidera Toni Clapés amb Versió RAC 1, amb 153.000 oients. "El repte és gran perquè al llarg de l'últim any, per primera vegada, el lideratge està en mans d'una privada, i cal afermar-se en aquest lideratge, cosa que comporta un plus de responsabilitat, ja que ens obliga a fer els continguts adequats per mantenir-nos en aquest nivell les 24 hores del dia", a parer de Sallent.

Aquest nivell s'ha aconseguit en un entorn molt competitiu fent una clara aposta per un grup de professionals joves que ja formen part d'una nova generació de comunicadors a Catalunya. "Primer vàrem buscar professionals mediàtics, però també hi ha hagut un relleu generacional amb figures emergents que han esdevingut grans comunicadors", explica Sallent. Entre els que van estrenar l'emissora podríem citar -i ens en deixem algun al tinter- Albert Om, Xavier Bosch, Toni Soler, Queco Novell, Núria Ferré, Santi Villas, Manel Fuentes, Ramon Pellicer, Jordi Margarit, Nina, Araceli Sagarra, Jordi Beltran, Albert Vinyoli..., que van assumir la conducció de programes que han esdevinguts emblemàtics com L'hora del pati, Problemes domèstics, ADN, Diagonal, Minoria absoluta i Cafè Baviera.

Des de començaments d'any l'emissora emet RAC 1 any 10, un concentrat històric que repassa la trajectòria en quinze minuts. I l'1 de maig una gira portarà tots els programes a Figueres, Manresa, Tàrrega i Reus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.