Cultura

El Parlament designa els membres del Consell Nacional de la Cultura i les Arts amb l'abstenció de l'oposició

Cultura

El ple del Parlament ha designat aquest dimecres els onze membres del Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Catalunya amb l'abstenció dels tres grups de l'oposició. El Consell ha rebut les crítiques de la Unió de Músics de Catalunya perquè no estan presents a la institució. De fet, CiU s'ha fet ressò d'aquesta queixa i ha argumentat així la seva abstenció. Mentre, els tres socis de govern, amb l'atenta mirada del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, han ressaltat la vàlua, la professionalitat i el talent dels membres del Consell, que han assistit a la cambra catalana.

El Consell, proposat per la presidència de la Generalitat, estarà format pel filòsof i crític d'art Xavier Antich; l'arquitecte i activista del disseny Juli Capella; l'escriptor i crític Jordi Coca; l'humanista i traductor Manel Forcano, la galerista Chantal Grande; l'advocat Francesc Guardans; l'actriu i directora Sílvia Munt, la gestora cultural i d'art emergent Marta Oliveras; la crítica d'art Pilar Parcerissas, la realitzadora Rosa Vergés i l'intel·lectual Xavier Bru de Sala, que serà el president de l'organisme.

En la seva intervenció, el parlamentari del PSC Josep Maria Balcells ha declarat que el seu vot als membres del Consell és "afirmatiu i entusiasta".  La parlamentària d'ERC Marina Llansana també ha defensat els membres del Consell i ha ressaltat que hauran de demostrar que representen a tothom. Així mateix, ha carregat contra CiU per abstenir-se en la votació. En aquest sentit, i amb les queixes de fons de la bancada de CiU, ha dit que la federació nacionalista "no va tirar endavant el Consell durant els seus anys de govern, ni va recolzar la llei i avui posa bastons a les rodes a la posada en marxa" de l'organisme. 

Per la seva part, el diputat d'ICV-EUiA Francesc Pané ha assenyalat que "s'acaba un procés madur". "Avui culminem un objectiu acaronat pels protagonistes de la cultura i la creació al país i dels grups parlamentaris", ha apuntat.

Crítiques de CiU
La Unió de Músics de Catalunya (UMC) va expressar dijous passat el seu "sentiment d'exclusió", "perplexitat" i indignació davant la "nul·la" presència de representants del món de la música en el futur òrgan rector del Consell Nacional de les Arts i la Cultura. El president de la UMC, Antoni Mas, ho va qualificar com una "oportunitat històrica malauradament perduda".

De fet, la parlamentària de CiU Carme Vidal, després de ressaltar la professionalitat "inqüestionable" dels membres del Consell, ha indicat que hi ha un sector, els dels músics, que no hi està inclòs. "Ens veiem obligats molt dolorosament a abstenir-nos de recolzar la proposta", ha afegit.

El parlamentari del PP català Rafael López ha dit que no poden donar suport al Consell. Ha criticat, com també ho ha fet CiU, que el president rebés els membres del Consell quan encara no els havia designat el Parlament. "Aquest Consell neix coix en recursos i en competències", ha afegit. Per la seva part, el parlamentari de Ciutadans Antonio Robles ha criticat que els membres del Consell s'han escollit per quotes de partits. "Si hi ha quotes, els ciutadans que ens van votar queden exclosos al no poder C's participar en la designació", ha remarcat.

Objectius del Consell
Aquest Consell té com a objectiu assessorar el Govern en el conjunt de la política cultural i organitzar la política de suport i de promoció de la creació artística i es tracta d'un organisme pioner al sud d'Europa. El mandat dels membres del Consell és de cinc anys, renovable un màxim de cinc anys més. La presidència i les vicepresidències tindran dedicació exclusiva, la resta, dedicació a temps parcial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.