Cultura

La Sala Beckett, amenaçada de tancar per l'actualització del seu lloguer per part de Núñez i Navarro

La continuïtat de la Sala Beckett de Barcelona està amenaçada davant la demanda plantejada per la immobiliària Núñez y Navarro, actual propietària del local, per actualitzar el lloguer a preus de mercat, fet que l'abocaria a tancar les seves portes, segons la direcció del teatre.

La Sala Beckett defensarà el contracte de lloguer de la seva seu i la seva continuïtat a l'edifici del barri barceloní de Gràcia, on està instal·lada des de fa gairebé vint anys, en una vista que se celebrarà el pròxim 6 de febrer.

El director artístic de l'emblemàtica sala, Toni Casares, manté que el contracte de la sala, nascuda el 1989, "és indefinit", contràriament a l'opinió de Núñez y Navarro, amb la qual manté un litigi en aquest sentit, segons ha explicat.

Núñez y Navarro va adquirir fa uns anys tot l'edifici en el qual es troba la Sala Beckett, teatre que compta amb uns 1.000 metres quadrats, entre la sala principal, per a uns 80 espectadors, i la part superior, on està instal·lat el seu centre d'investigació teatral L'Obrador, i el magatzem.
La immobiliària considera "que el valor d'indefinit" del contracte signat el 1989 no és vigent i pretén renegociar-lo a un preu que al director del teatre, Toni Casares, li sembla excessiu i a Núñez y Navarro li sembla per "sota del valor de mercat", segons diu Joan Dalmau, portaveu del grup immobiliari. Dalmau ha afegit que la seva empresa no "està disposada a pagar la indemnització milionària que demana la Beckett per abandonar-lo".

El director comercial del grup immobiliari ha assenyalat que va comprar l'edifici amb una vintena de contractes d'inquilins i vol mantenir-lo així, però amb contractes més alts, ja que la Beckett, per exemple, "paga una renda del 33% del valor de mercat actual". "Portem un any amb aquest tema i les posicions estan molt allunyades -ha dit Dalmau-. Ens interessa que continuïn a l'edifici, però doblant-los el lloguer, encara que sense arribar al preu que s'està pagant al mercat actualment".

Si la justícia s'inclina a favor de la demanda de Núñez y Navarro, que planteja la resolució del contracte d'arrendament, la Sala Beckett, l'única que porta el nom del premi Nobel per expressa autorització de l'autor de Tot esperant Godot, podria tancar les seves portes aviat, segons Casares.

La Sala Beckett té presentat un projecte a les institucions en el qual sol·licita suport financer a la seva "dinàmica de creixement, sobretot del projecte" anual de L'Obrador, espai de trobada internacional d'autors emergents i professionals de les arts escèniques.

Casares ha explicat que "quan va arribar l'amenaça, vam plantejar a les administracions la necessitat que la Beckett pogués créixer en subvencions i estabilitat i no haver de negociar producció a producció".

La sala rep ajudes de la Generalitat, l'ICUB i el ministeri de Cultura, i està en aquests moments en el procés d'haver de negociar amb la Generalitat el conveni trianual que acaba d'expirar.

La Sala Beckett va néixer el 1989 impulsada per José Sanchís Sinisterra i el Teatre Fronterer, està consagrada als autors contemporanis i ha estrenat obres del mateix José Sanchís Sinisterra, Sergi Belbel, Lluïsa Cunillé i Josep Pere Peyró, entre d'altres. També han utilitzat aquesta sala directors de prestigi com Calixto Bieito, Àlex Rigola, Xavier Albertí i Ramon Simó, entre d'altres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.