Cultura

L'última UCE intensiva

Acadèmics i representants del món polític i cultural, de Pasqual Maragall a Joan Manuel Tresserras, passaran per la 41a edició de la UCE entre el 17 i el 25 d’agost

Amb quaranta agostos al darrere, la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) ja no en té prou de ser un producte de consum estrictament estival. El nou equip rectoral, encapçalat pel catedràtic d’història Jaume Sobrequés, assumeix el repte de transformar el cultiu intensiu dels Països Catalans en cultiu extensiu. “Lamentablement, la totalitat dels partits amb representació al Parlament han mostrat una deixadesa absoluta pels Països Catalans, i Prada té gairebé en exclusiva la representació d’aquest espai polític, cultural, social i lingüístic. Per tant, té el deure de cultivar-lo més enllà dels deu dies d’agost de l’UCE”, assegura Sobrequés.

És per això que la nova direcció de l’UCE pretén que la 41a edició que arrenca demà a Prada de Conflent sigui la darrera en aquest format concentrat. Es tracta, doncs, de descongestionar l’oferta estival i distribuir-la en un calendari anual vinculat a tots els territoris de parla catalana.

Apostar per una UCE 365 dies l’any sense perdre el rigor acadèmic comportarà, com explica el president de l’equip rector, “una reducció de l’oferta a l’agost, que ara ja és difícilment digerible per als alumnes amb interessos amplis, perquè de manera inevitable se solapen horaris”.

Una novetat important en aquesta edició serà l’àmbit de grans temes que afecten els Països Catalans, que han de marcar el to de l’UCE per diferenciar-se de la resta de l’oferta formativa estival.

Peregrinació de polítics

Per aconseguir la implantació tot l’any i mantenir els nivells de rigor acadèmic que representa una universitat, la nova direcció s’aferra a “l’augment de la receptivitat” en relació amb allò que Prada representa per a la societat civil, el món universitari i els polítics. L’UCE es defineix com un fòrum acadèmic, però obert a la societat. Prada és parada fixa per a molts polítics, i enguany hi seran, entre d’altres, l’expresident de la Generalitat de Catalunya Pasqual Maragall, els consellers Josep Huguet i Joan Manuel Tresserres, l’exministre Joan Majó i els exconsellers Francesc Homs, Ferran Mascarell, Felip Puig i Joan Puigcercós.

Pel que fa a cursos i actes programats, destaquen monogràfics sobre els setanta anys de la Generalitat a l’exili, els 350 anys del Tractat dels Pirineus o Euskadi després de cinquanta anys d’activitat d’ETA.

L’organització preveu tancar l’UCE amb xifres de participació similars a les del 2008, en què hi van assistir 900 alumnes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.