Cultura

U2: impacte mundial

Els milers de fotografies i vídeos que pengen els assistents al concert del grup irlandès al Camp Nou són vistos milers de vegades en poques hores

A mesura que passaven les hores, ahir s’anaven sumant als principals videoportals i webs musicals una munió de fotografies i vídeos aportats pels assistents al concert que U2 va fer dimarts al vespre al Camp Nou. Les reproduccions i visites també es multiplicaven per mil. Els que hi van ser podien contemplar de prop aspectes que els havien passat desapercebuts. Els que no, gaudir una per una de les 22 cançons que va tocar la banda irlandesa. I això que a les entrades hi deia –amb lletra petita, sí– que no es permetien ni fotos ni vídeos.

Una cosa és la versió dels fets que ofereixen els mitjans convencionals, i una altra el que viu cadascú dels presents. El cert, tanmateix, és que el concert que va obrir la gira mundial 360º Tour d’U2 –avui fan un segon concert– va tenir un impacte mundial. La premsa escrita i les seves versions online també tenien un espai per als U2, tot i que els mitjans anglosaxons es decantaven encara per la mort de Michael Jackson. El seguiment va ser destacat en especial als rotatius irlandesos, on les fotografies i una crònica del concert omplien una gran part de la portada, com és el cas de l’Irish Times i el Belfast Telegraph. Aquest últim fins i tot amb links que aportaven més material gràfic o que remetien a YouTube.

Perquè, tot s’ha de dir, com ja és habitual, YouTube va dominar la situació. Si a primera hora del matí els vídeos penjats sobre el concert no arribaven a la cinquantena, a la nit ja s’acostaven als 200. Amb qualitat força raonable, els assistents al recital van aportar les seves gravacions per reproduir part de l’espectacle que es va viure dimarts al Camp Nou. Els més originals van saber valorar la significació del moment en què Bono va fer una connexió amb l’estació espacial MIR.

El que més va sovintejar van ser les imatges on la banda interpretava les seves cançons més conegudes, I still haven’t found what I’m looking for, Beautiful day i Angel of Harlem, entre d’altres. També va aixecar bones vibracions el que Bono va fer amb peces de Michael Jackson, com a homenatge al Rei del Pop, amb fragments de The man in the mirror i “un deliciós” Don’t stop ’til you get enough.

Bona rebuda crítica
Els blogs de fans anaven plens de comentaris afalagadors pel que consideraven “un espectacle” i el que el Belfast Telegraph qualificaven de “concert magnífic” perquè “va emocionar Barcelona i el Camp Nou”. A la web oficial U2.com no hi havia vídeos. La web especialitzada més proactiva va ser U2 gigs.com, amb 95 fotos del concert i una selecció dels millors vídeos penjats a YouTube. U2spain.com, U2miracle.com, U2eastlink.com i U2fanlife.com van tenir més visites de xat que no imatges.

Va ser bona la crònica de l’enviat especial de la revista Billboard.biz al Camp Nou, Brian Boyd, per a qui U2 “ha tornat a entrar en òrbita” i que va trobar que Bono va ser un personatge molt realista en adreçar-se al públic dient: “Sabem que aquests són temps difícils, però gràcies per tornar i comprar entrades d’U2”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.