Cultura

Montilla presenta la llista dels membres del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts

Ja hi ha llista. Ara sí: el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts finalment pot començar a ser una realitat. El president de la Generalitat, José Montilla, va fer pública ahir la seva proposta, que haurà de rebre l’aprovació del Parlament el pròxim 21 de gener. La llista, cuinada directament des de la conselleria de Cultura, és gairebé paritària –cinc dones i sis homes–, inclou professionals de camps diversos –però no de tots: la música n’és absent– i és ideològicament plural.

Entre els onze elegits, que tindran un mandat per cinc anys, haurà de sortir el president, que tots els consultats donen per fet que serà Xavier Bru de Sala, un nom triat pel conseller Joan Manuel Tresseras fa més d’un any. La seva elecció, però, encara es farà esperar i formalment l’haurà de decidir Montilla a proposta del mateix plenari del Consell, un cop aquest estigui legalment constituït. Pel mateix mecanisme s’hauran de triar els dos vicepresidents, que, com el president, tindran dedicació exclusiva. Bru de Sala voldria que el poeta Manuel Forcano fos un d’ells, però aquest no hi ha donat el sí. L’altre podria sortir del sector femení. La resta, vuit vocals, tindran una dedicació parcial. L’escriptor i articulista de l’AVUI Jordi Coca és un dels que ha deixat clar que no vol dedicació exclusiva.

A la llista no hi ha grans patums, sinó professionals i creadors que tenen des dels 61 anys de Coca, el de més edat, fins als 40 de Forcano, el més jove. La mitjana d’edat se situa poc per sobre dels 50 anys. Per àrees de creació, el món de la literatura compta amb els esmentats Coca i Forcano, a més de Bru de Sala. Si ho mirem des del vessant editorial, a la llista s’hi ha d’afegir Francesc Guardans Cambó, de la nissaga dels Cambó, l’home que encapçala el rellançament de la col·lecció Bernat Metge. En el camp de les arts plàstiques, hi ha la presidenta de l’Associació de Crítics d’Art de Catalunya i crítica de l’AVUI Pilar Parcerisas, la galerista Chantal Grande, pionera del galerisme fotogràfic, i el filòsof i professor d’estètica Xavier Antich.

El cinema compta amb la directora Rosa Vergés i l’actriu Sílvia Munt, i pel que fa al teatre i la dansa, de nou Jordi Coca és el nom principal, juntament amb la gestora cultural Marta Oliveres, que ha treballat en les arts escèniques no convencionals. El circ no hi té directament cap representant. L’arquitectura i el disseny compten amb un sol nom: el del versàtil Juli Capella, mentre que el terreny del pensament està representat també per Antich. El camp que queda més orfe és el musical en els seus
diferents sectors, sigui clàssica o pop-rock.

D’entre els onze noms que finalment formaran part del Consell, cinc havien estat proposats anteriorment per la plataforma cívica a favor del Consell de les Arts que durant els últims anys ha lluitat perquè aquesta iniciativa fos possible. Són Capella, Parcerisas, Grande, Oliveres i Antich. Malgrat això, el coordinador de la plataforma, Florenci Guntín, ahir, poc després d’assabentar-se de la llista dels escollits, va expressar la seva satisfacció perquè “tots els noms responen als perfils que havíem aconsellat des de la plataforma, és a dir, l’excel·lència, l’experiència, la vocació de servei públic i que hagin destacat per la seva ètica”. Segons Guntín, amb aquest perfils es pot protegir el Consell de les tensions “tant polítiques com gremials”.
La posada en funcionament del Consell no serà efectiva fins a finals de febrer, però els seus membres ja es començaran a reunir abans de manera informal. És l’organisme cridat a marcar la pauta de la creació cultural a Catalunya en les pròximes dècades. Treballar en equip, evitar crear un ens burocratitzat i trobar un encaix amb la conselleria –caldrà aprovar un reglament– són els reptes immediats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.