Cultura

Cuplets i tangos a ritme de rumba

‘De los cobardes nunca se ha escrito nada’ és el nou disc de Peret, en què versiona cançons que el van marcar en els seus inicis

De los cobardes nunca se ha escrito nada podria molt ben ser el crit de guerra d’un heroi de pel·lícula abans de començar la batalla final. Peret ha triat aquesta expressió com a títol del seu nou disc, editat per Universal, que dimarts es va posar a la venda. Ara bé, de batalles i de guerra, no vol ni sentir-ne a parlar, ben al contrari, el Rei de la Rumba somia amb “un món amb molt més amor”, després de fer realitat el somni de la seva vida –que ja compartia amb Mari Sampere– que era “sortir a l’escenari, vellet, amb un bastó a la mà i acompanyat per dues hostesses”.

La història de De los cobardes nunca se ha escrito nada comença amb un encàrrec de la discogràfica, encara que “el pla era fer un disc en català, de cuplets, ja fa quatre anys”. Tal com està el panorama musical, però, Universal ha volgut assegurar el tret amb un cantant i uns temes molt populars, que són vendes segures. I a Peret, mentre el deixin treballar com ho ha fet tota la vida, li és igual si ho fa amb una multinacional o amb una companyia independent, encara que reconeix que “abans podia lluitar sense la promoció d’una gran companyia, però ara hi ha molts més artistes i més músiques”.

Sense cap idea preconcebuda, li van demanar que es posés a treballar a veure què sortia. “Llavors agafes la guitarra... i potser surt un tango, potser un cuplet, qualsevol cosa menys un vals, perquè costa molt entrar-lo a la rumba”. De la vintena de temes que va gravar en va triar la meitat, “els que van quedar millor”, i els altres “els guardo per fer un altre disc”.

Influències primeres
El resultat és una recopilació d’onze temes –cap en català–, versions d’allò que sentia quan feia els primers passos en el món de la música. En aquest nou treball Peret ha passat pel seu sedàs rumber temes molt populars com Rascayú, María de la O i El muerto vivo, que canta al costat de Marina, la vocalista d’Ojos de Brujo. Marina no és l’única veu femenina que ha participat al disc, La Mari de Chambao també acompanya Peret a la samba La chavola. “Ha sigut un honor cantar amb elles”, assegura el mateix Peret, perquè “no és fàcil combinar una veu masculina amb la femenina”.

De tot el repertori de De los cobardes nunca se ha escrito nada, que també inclou Malevaje, La medallona, Amor amore, i una única composició pròpia, una balada titulada Un tiempo para todo, Peret té debilitat pel tango Porque la quise tanto, perquè mostra un Peret diferent, un Peret que “mai ha sortit en un disc”.

Nascut a Mataró el 1935, Peret se sent en plena forma i, després de tants anys, considera que la seva veu “no ha canviat gens”, això sí, perquè va deixar de fumar. “No em puc sentir gran, perquè sé el que mesuro i per molts discos que vengui seguiré fent 1,74 m”, respon quan li demanes com se sent quan artistes com Joan Manuel Serrat i Joaquín Sabina li fan homenatges, com el que li van retre a la gira conjunta Dos pájaros de un tiro.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.