cultura

L'ADAC premia la lluita pel retorn “a la plena llibertat”

Jaume Piquer i Softcatalà van rebre el XXVIII Premi a la Normalització i Salvador Sunyer va ser homenatjat per l'entitat

Joan-Lluís Lluís va fer una crida a integrar els estrangers en el projecte

“Vivim un moment clau per al país i per a la llengua. Que res no ens detingui: el camí el tenim clar, pel retorn de la plena llibertat del poble català”, va dir ahir el president de l'ADAC, Joan Sibill, per presentar l'acte de lliurament del XXVIII Premi a la Normalització Lingüística i Cultural a Jaume Piquer i Softcatalà, que va omplir l'auditori Josep Irla de Girona. Entre els presents, hi havia l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el president d'El Punt Avui, Joaquim Vidal, que va lliurar els premis a la millor carta i el millor article –escrits, respectivament, per Zhenze Yang i Hèctor López Bofill, que no va poder assistir a l'acte– sobre la llengua catalana publicats al diari durant l'últim any. “El Punt Avui ens manté cada dia amb ganes de continuar i tirar endavant”, va dir Sibill.

Quan Sibill va fer referència en el seu parlament a l'homenatjat de la vetllada, Salvador Sunyer i Aimeric, ja va sonar la primera de les grans ovacions que els presents van dedicar durant l'acte a Sunyer, president d'honor i soci número 1 de l'ADAC, que el 1987 ja li va atorgar el seu Premi a la Normalització Lingüística, per tota la feina feta sota el franquisme per la supervivència de la llengua catalana.

L'escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís es va referir, com a conferenciant convidat, al “miracle” que representava que “una llengua condemnada a mort tantes vegades com és la catalana, gaudeixi ara de força bona salut”; un miracle, va matisar, que no havia fet cap divinitat, sinó la societat civil. Joan-Lluís Lluís també va alertar de “la necessitat d'integrar els estrangers en el projecte nacional”, simplement parlant amb ells en català i evitant la tendència que molta gent té a adreçar-se als immigrants en castellà. “Si no els parlem en català, els farem un mal favor a ells, perquè no s'integraran, i també a nosaltres, perquè se'ns acabaran posant en contra”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia