Economia

Fusió per absorció

Després d'un debat intens, el consell d'administració de Caixa Girona aprova per unanimitat la integració a «la Caixa»

  • Manel Serra, president de Caixa Girona, ahir en la roda de premsa. LLUÍS SERRAT.
  • VÍDEO: Reunió del consell d'administració de Caixa Girona del 31 de maig del 2010.

Manel Serra va presidir el consell d'administració de Caixa Girona amb un vestit negre, camisa blanca i corbata grisa. Va arribar a la sala de premsa a dos quarts de nou del vespre, una hora més tard del previst. No vam poder preguntar-li sobre el significat de la seva elecció de vestuari, si no era cap traïció del subconscient. De fet, no li vam poder fer cap pregunta, perquè quan li vam fer la primera pregunta, de caire financer, es va limitar a dir: «No hi ha cap més concreció.» L'única demanda de la premsa que va acceptar va ser repetir la seva intervenció en castellà per als mitjans estatals.

Consell territorial

De l'escassa informació donada en la roda de premsa, se n'han de destacar dos aspectes. Un és el concepte «fusió per absorció», reiterat dos cops pel president de l'entitat gironina. L'altre és la creació d'un consell assessor territorial per Girona, format per persones vinculades a les comarques gironines, que «tindrà no només facultats de representació institucional de la nova entitat, sinó també de seguiment de l'entitat financera i també de la gestió de l'obra social en l'àmbit de les comarques gironines.

El president de Caixa Girona va anunciar que l'operació de fusió comporta assegurar i mantenir l'obra social, amb una quantia equivalent al que ha estat costum en els darrers anys, de manera que s'assegura l'import de l'obra social per als pròxims anys. Segons l'acord pres per unanimitat en el consell d'administració d'ahir, «l'obra social serà un element essencial d'identitat i de vinculació a les comarques de Girona». «Es reforçaran les accions de l'obra social, configurant un model territorial que permeti mantenir els elements propis i la gestió de proximitat de l'activitat social», continua l'acord consensuat.

Per Manel Serra, aquesta integració és molt bona per a les dues entitats: «Permetrà tant a Caixa Girona com a «la Caixa» reforçar la seva activitat a les comarques gironines i en aquelles comarques de fora de Girona on som presents Caixa Girona i, de manera més constant, «la Caixa».» Serra va defensar l'operació perquè «permetrà prestar un millor servei a tots els clients» i satisfer tant els seus interessos com els dels treballadors de les dues entitats.

A partir d'ara toca que les dues entitats parlin per elaborar el projecte de fusió que hauran de confirmar els consells d'administració. El procés culminarà quan les assemblees generals donin el vistiplau a l'operació. Un procés semblant, d'integració amb Unnim, va quedar interromput el 9 de març, però ja venir enrarit amb abstencions i dubtes des del primer dia. Ara no hi ha més remei que dir sí, perquè van mal dades. Un dels obstacles serà la racionalització d'oficines i de plantilla. Preveuen que siguin analitzats amb criteris d'eficiència, de rendibilitat i de respecte als empleats, cosa per la qual vetllaran els sindicats.

També queda la denominació a Girona. En cercles financers, econòmics i empresarials es proposa que a les comarques gironines s'anomeni «la Caixa» Girona. Tampoc no es descarta que l'anomenin Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona i Girona, «la Caixa», Parlem!

Garantir l'ocupació

La portaveu de CCOO de Catalunya i membre del consell d'administració de «la Caixa», Dolors Llobet, va assegurar ahir que CCOO dóna el «vistiplau a treballar en el projecte», però el vot final el condicionaran a «l'homologació de les condicions laborals de la plantilla» i al fet «que es garanteixi l'ocupació i les solucions als possibles encavalcaments de manera no traumàtica». Per Dolors Llobet, la fusió per absorció «serà una oportunitat per reforçar també la funció social d'aquesta futura entitat bancària. «Ha de ser una oportunitat i nosaltres valorem positivament els processos que son fusions clàssiques perquè en principi es garanteix la funció social de l'entitat bancària a través de la seva naturalesa jurídica i això és important», va dir. Segons Llobet, tot això s'ha de garantir «a través de l'obra social i també amb l'impacte que ha de tenir per a les comarques gironines l'aspecte financer que doni suport al desenvolupament territorial, a les infraestructures, als equipaments i al finançament per a les empreses de la demarcació».

«La Caixa» no parla

Amb l'aprovació d'ahir del procés de fusió per absorció, les dues entitats han d'elaborar el projecte de fusió que haurà de ser confirmat pels respectius consells d'administració. «El calendari de la fusió ha de concloure amb la ratificació de les respectives assemblees generals», va advertir ahir Caixa Girona en un comunicat.

Però el pas que va aprovar ahir el consell de Caixa Girona és el punt de partida també per «la Caixa», que ahir no va voler fer cap declaració a «l'espera de conèixer quina era la decisió del consell de Caixa Girona. Serà a partir d'aquesta decisió, que es donaran a conèixer més detalls, quan «la Caixa» i Caixa Girona negociïn l'ajustament de la plantilla resultant de la fusió, quin tancament d'oficines suposa i com s'implementa l'absorció. El director general de «la Caixa», Joan Maria Nin, va assegurar aquest cap de setmana que el projecte de fusió de la primera caixa espanyola amb Caixa Girona «és una bona operació per a Catalunya».

Consell d'administració ordinari

Casualment, ahir a Caixa Girona hi havia un consell d'administració ordinari i aquest acord d'inici de procés es va poder aprovar en aquest consell ordinari. En el termini d'un mes aproximadament, en un consell d'administració s'haurà d'aprovar un pla d'integració i seguidament se celebrarà una assembla general extraordinària per aprovar-ho tot. Enmig de tot això hi haurà l'assemblea anual ordinària de Caixa Girona, el juny vinent. El procés s'escurçarà perquè no hi ha FROB. En l'anterior fusió –en què Caixa Girona negociava formar part d'Unnim–, quan el consell ja havia aprovat tots els tràmits i només calia anar a l'assemblea, aquesta es va ajornar perquè la CE no havia aprovat el FROB. Tot es va estroncar en el consell del 9 de març i no es va arribar a celebrar l'últim pas. El consell d'administració de Caixa Girona està format per 17 consellers i el director general, que també té dret a vot. I la composició de l'assemblea està formada per 120 persones.

CRONOLOGIA

30 de juny del 2009
L'economista Manel Serra és elegit nou president de Caixa Girona, en substitució d'Arcadi Calzada, que havia ocupat el càrrec durant tretze anys. Ja es parla de fusió amb les caixes de Catalunya i Tarragona
Juliol del 2009
La patronal defensa que Caixa Girona mantingui la identitat
Agost del 2009
Caixa Girona mostra interès per la fusió amb les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu
4 de setembre del 2009
Es fa pública la intenció de l'entitat gironina d'entrar en el procés de fusió amb les entitats de Sabadell, Terrassa i Manlleu
7 de setembre del 2009
Setze dels disset membres del consell d'administració aproven que Caixa Girona s'incorpori al procés de fusió
El Banc d'Espanya i la Generalitat hi donen el vistiplau
8 de setembre del 2009
El director general, Jordi Blanch, afirma que l'operació farà Caixa Girona set vegades més potent
Es preveu tancar unes 200 oficines i despatxar uns 500 treballadors de les quatre caixes

CRONOLOGIA

10 de setembre del 2009
Els presidents i els directors de les caixes de Sabadell, Terrassa, Girona i Manlleu porten a terme la primera reunió oficial per analitzar el pla econòmic i financer de la nova entitat.
13 de setembre del 2009
El president de la Diputació, Enric Vilert, en un article a El Punt, manifesta el seu desacord amb la fusió
14 de setembre del 2009
S'obre un concurs per als empleats de les caixes per trobar el nom de la nova entitat
20 de setembre del 2009
El president de Caixa Girona, Manel Serra, en un article a El Punt diu que la fusió «obvia l'absorció que podia representar l'aliança amb caixes molt més grans i es crea una entitat sòlida»
28 de setembre del 2009
Inicialment, l'entitat gironina té un pes financer del 23% de la fusió, però hi aporta el 30% de l'obra social

CRONOLOGIA

13 d'octubre del 2009
El Sindicat d'Empleats de Caixa Girona manté que la fusió fa empitjorar les condicions laborals
10 de desembre del 2009
El consell d'administració aprova el pla per fusionar-se. Tres consellers hi voten en contra i dos vicepresidents es van abstenir. Finalment, Caixa Girona obté un pes financer del 27%
18 de desembre del 2009
Se signa l'acord laboral entre els sindicats i les caixes. Un total de 640 treballadors es podran acollir a prejubilacions
21 de desembre del 2009
El consell d'administració aprova els estatuts i el balanç de la fusió. Es preveu que l'últim pas sigui l'aprovació de l'assemblea el 8 de febrer
24 de desembre del 2009
El president d'honor de Caixa Girona, Arcadi Calzada, titlla la fusió de precipitada
25 de gener del 2010
S'ajorna l'assemblea pel retard de l'aprovació del FROB
27 de gener del 2010
El president de la Diputació ataca la fusió i diu que les caixes del Vallès fan una absorció

CRONOLOGIA

28 de gener del 2010
La Comissió Europea aprova el FROB
9 de febrer del 2010
Es descarta donar més pes a Caixa Girona
12 de febrer del 2010
La nova entitat ja té nom: Unnim
9 de març del 2010
Es tomba la fusió en el consell d'administració
10 de març del 2010
Caixa Girona encarrega un pla de negoci que asseguri la viabilitat
El Banc d'Espanya i la Generalitat s'oposen a la decisió
Abril del 2010
El Banc d'Espanya ja té el pla de negoci
29 d'abril del 2010
El president de Caixa Girona, Manel Serra, no preveu una fusió, però tampoc la descarta
24 de maig del 2010
El sector financer pressiona més que mai Caixa Girona. La intervenció de Cajasur n'és un avís
28 de maig del 2010
Caixa Girona i «la Caixa» reconeixen que negocien una fusió
31 de maig del 2010
El consell d'administració aprova tirar endavant la unió amb «la Caixa»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.