Economia

CCOO i UGT insten tots els funcionaris de la comarca a fer vaga avui

Els dos sindicats sostenen que la retallada, a més dels salaris, perjudicarà la qualitat dels serveis

Els dos sindicats majoritaris a la comarca han convocat aquest matí (a les 10) concentracions de funcionaris i personal laboral del sector públic a la plaça Sant Roc de Sabadell i al centre de Terrassa. Des d'allà, marxaran cap a la gran manifestació prevista al migdia a Barcelona per protestar contra la retallada dels salaris públics d'un 5% de mitjana.

El coordinador comarcal de la UGT, Josep Santcristòfol, va definir els decrets com «un dels atacs més brutals que s'han fet en els últims 30 anys», que «vulnera» el dret a la negociació col·lectiva i pot propiciar el «retorn al sindicalisme d'acció i conflictivitat social». A més, els dirigents sindicals van posar l'accent que la vaga d'avui sigui una demostració de força davant la imminent reforma laboral que prepara l'executiu estatal. Al Vallès Occidental, calculen que hi ha més de 8.000 funcionaris.

«A darrera hi anem tots»

Antoni Díaz, de CCOO, va defensar els treballadors de les administracions públiques del «linxament» a què se'ls sotmet pel fet de protestar, amb l'argument que tenen feina fixa: «El lloc de treball i el salari no són luxes, sinó un dret; encara que els poders econòmics, la dreta i la patronal vulguin repartir la precarietat.» Per tot plegat, van reivindicar el suport dels assalariats del sector privat, les entitats, els partits i el moviment veïnal: «A darrera hi anem tots», va dir el dirigent de la UGT. I Díaz va posar l'exemple d'un conveni sectorial d'alimentació a Extremadura que estava a punt de ser signat abans de l'anunci de la retallada per als funcionaris, però ha acabat en paper mullat. La patronal s'ha aixecat de la taula i ara pressiona per rebaixar les previsions salarials.

La proposta alternativa

Els sindicats van insistir que els diners que volen estalviar rebaixant el sou dels treballadors públics s'obtinguin a través d'altres mesures: pujar els impostos sobre les rendes més altes i introduir gravàmens sobre les activitats dels mercats financers i els beneficis bancaris.

Serveis mínims als ajuntaments

M.À.L. / M.C.B.

Els ajuntaments del Vallès Occidental aplicaran un règim de serveis mínims per tal que la vaga no vagi en detriment del manteniment de les necessitats bàsiques. L'Ajuntament de Terrassa ha establert que un total de 93 persones acudeixin als seus llocs de treball. La policia municipal treballarà amb normalitat, ja que és un col·lectiu que queda al marge del dret a vaga. En l'àmbit educatiu, també es garantiran els mínims que fixa la llei, igual que a Sabadell, on les xifres globals seran molt menors. Un total de 39 persones són les que s'ha establert que vagin a treballar, 8 de les quals són subalterns que supliran la presència d'auxiliars administratius a les escoles. A Rubí, el decret d'alcaldia de serveis essencials, acceptat per les seccions sindicals, estableix la presència de 57 persones a la feina; i a Castellar del Vallès els serveis mínims que es garantiran són els de centraleta telefònica; serveis urgents de la Via Pública; i serveis informatius municipals del departament de Comunicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BEGUR

Reclamen la readmissió del delegat dels treballadors d’Innova Coptalia

BEGUR
economia

Els treballadors de la planta de compostatge de Botarell faran vaga indefinida a partir del 23 d’agost

Botarell

Els preus es contenen amb un creixement interanual del 2,7% al juliol

GIRONA
economia

La inflació baixa gràcies a l’electricitat i els aliments

barcelona
economia

L’atur juvenil mundial marca la xifra més baixa dels darrers quinze anys

barcelona
economia

El Prat bat un nou rècord al juliol: més de 5 milions de passatgers

barcelona
economia

Es dispara el nombre de persones i empreses que no poden fer front als seus deutes

barcelona
VILOBÍ D’ONYAR

L’aeroport de Girona-Costa Brava supera el milió de passatgers

VILOBÍ D’ONYAR
economia

L’aeroport del Prat supera els cinc milions de passatgers al juliol i bat un nou rècord històric

El Prat de Llobregat