Economia

Mig milió de treballadors públics cridats arreu de Catalunya

Al conjunt de l'Estat estan convocades gairebé tres milions de persones

Però la protesta podria adquirir més notorietat encara a Catalunya, i més si es té en compte que la mobilització no només vol ser una protesta contra les retallades aprovades pel govern central en el sector públic, sinó també contra les acordades per l'executiu català, i també per al sector concertat, amb àmplia representació en els àmbits educatiu i sanitari.

Els sindicats que han convocat la vaga –CCOO, UGT, USOC, CSI-CSIF i IAC– van insistir ahir que l'aturada, a més de ser un instrument per protestar per la retallada salarial d'un 5%, vol servir per defensar la qualitat dels serveis públics. A més, segons alerten, les mesures d'ajustament revertiran en contra dels molts serveis. A tall d'exemple, els sindicats creuen que provocaran l'increment de cues a la sanitat pública i aniran en detriment de l'atenció als alumnes. I tot això quan, en espera de les xifres de seguiment arreu de l'Estat, l'aturada podria afectar llocs especialment sensibles, com ara centres escolars i sanitaris tant públics com concertats. En aquest sentit, la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP) va mostrar ahir el seu suport a la vaga de funcionaris i va advertir que la retallada de la despesa social aprovada pel govern tindrà repercussions sobre el Sistema Nacional de Salud (SNS) i els seus usuaris.

Per contra, el Sindicat Unificat de Policia (SUP) va acusar al director adjunt operatiu de la Policía Nacional, Miguel Ángel Fernández Chico, d'intentar boicotejar la jornada de vaga en ordenar als agents el compliment de serveis extraordinaris. I mentre el govern del PSOE es prepara per afrontar la vaga, el ministre de Treball, Celestino Corbacho, va insistir ahir en la possibilitat d'arribar encara a un acord entre agents socials per negociar la reforma laboral. Amb tot, i a les portes de la vaga, Corbacho va recordar que si no és així, el govern aprovarà la reforma el dimecres de la setmana vinent: «El diàleg social continua vigent, i mentre hi hagi reunions, anem treballant amb la voluntat d'acord», va dir el ministre abans del consell d'Ocupació i Assumptes Socials, que es va celebrar ahir a Luxemburg.

Jutges per a la Democràcia, també a favor

J.T. / EFE

L'associació Jutges per a la Democràcia (JpD) va donar ahir suport a la vaga i va advertir que no renuncia a adoptar «mesures de pressió legítimes», després del pla d'ajustament aprovat pel govern, segons va fer públic en un comunicat. L'associació de jutges progressistes també va qualificar com un «cop dur per a l'estat social» les mesures de l'executiu per pal·liar el dèficit. Unes mesures que, segons JpD, fan recaure les conseqüències de la crisi sobre els sectors més vulnerables, retallant drets reconeguts a pensionistes i persones dependents, a més dels incompliments dels acords d'increments salarials a les administracions.

Cinc grans aturades des del 1988

J.t

Aquesta aturada del sector públic serà la cinquena que té lloc des del 1988. En aquell moment, el 24 de novembre, es van portar a terme aturades parcials de dues hores contra la política social del govern. Aquelles mobilitzacions van desembocar més tard en la vaga general del 14 de desembre d'aquell mateix any, la primera contra un govern socialista. Les aturades següents es van produir el 26 de novembre i el 15 de desembre de 1992, i l'11 de desembre de 1996, seguides per dues manifestacions més. Finalment, el 2002 es va fer una vaga general contra la reforma de l'atur que pretenia dur a terme el govern del PP.

El PSC i ERC defensen el pla d'austeritat

a.s

Més enllà del «respecte», els partits van exhibir diferències sobre la vaga de funcionaris convocada per avui, que va rebre el suport de l'oposició, però també d'ICV-EUiA. No del PSC i ERC, que van defensar la retallada catalana. Els socialistes creuen que els plans espanyol i català, que inclouen la rebaixa d'un 5% de mitjana dels treballadors del sector públic, «són necessàries», segons el viceprimer secretari, Miquel Iceta. Pels socialistes, en la sortida de la crisi el sector públic «ha de marcar la pauta». El secretari general dels republicans, Joan Ridao, també demanava «comprensió» als sindicats amb una tisorada, la catalana, que ell diferenciava de l'estatal. Tot i les crides, la vaga va rebre el suport del tercer dels socis a la Generalitat. ICV-EUiA «entén i comparteix» els motius per mobilitzar-se. El secretari general del partit, Joan Herrera, va dir que estan «en contra» de la baixada de sous, a la qual van donar suport en el govern «per imperatiu legal». CiU, però, va més enllà i creu que la vaga és «símptoma dels errors de Zapatero», a qui, un cop més, van demanar que rellevin. Des del PSC, li van retreure que actuï com va fer amb Felipe González el 1995, donant-li suport al Congrés, per alhora «fer el possible perquè caigués», segons Iceta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El càmping la Ballena Alegre vol ser referent de turisme regeneratiu

SANT PERE PESCADOR
Transport

Air China torna a connectar Barcelona amb Xangai

Barcelona
ECONOMIA

L’enogastronomia, el més valorat pels turistes del Maresme

Mataró
ECONOMIA

Matadepera té l’índex socioeconòmic més alt dels municipis de més de 500 habitants

Barcelona

El mercat d’Olot convertirà les minves de les parades en salses i brous

OLOT
Economia

Crida a la vaga dijous a l’Ajuntament de Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera vol una planta per compostar les restes vegetals de la pagesia

Palafolls

L’impacte dels líders empresarials en la volatilitat de les accions

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
economia

Aprovada la rebaixa temporal de l’IVA del oli del 5% al 0% des de l’1 de juliol

madrid