Economia

Pels sindicats, els serveis mínims dictats són un boicot a la vaga de funcionaris d'avui

Més de 32.000 persones de la demarcació estan convocades a mobilitzar-se i una manifestació a Girona serà l'acte central del dia

L'ordre de serveis mínims dictada per la Generalitat està dirigida a garantir els serveis essencials a la ciutadania malgrat la vaga que realitzen avui els treballadors de la funció pública. El que es prioritza, sobretot, és l'assistència sanitària, la docent i la de transport, entre d'altres. Aquesta ordre, però, no ha estat ben rebuda pels sindicats, que la consideren abusiva. «Ens aboquen a incomplir l'ordre, fet que comporta una sanció, o bé a no fer vaga, quan és un dret», critica Ivan Lavado, secretari d'organització de la federació de serveis públics de la UGT a Girona. Per Miquel Pérez, secretari general de la federació de serveis a la ciutadania de CCOO a Girona, en alguns centres o departaments «s'obliga a un 25% de la plantilla a treballar, quan amb un 10% se'n faria prou». De fet, ambdós sindicats estudien emprendre accions legals contra aquests serveis mínims, malgrat que són conscients que això no evitarà que es duguin a terme.

Des de mitjanit

Aquesta mitjanit, els piquets informatius ja han començat a actuar per aconseguir la màxima participació en aquesta vaga. L'objectiu: protestar contra les mesures aprovades per l'administració per reduir el dèficit públic, entre les quals hi ha la retallada de sou dels funcionaris i la congelació de les pensions l'any que ve. Pels sindicats, «la situació és prou greu» per preveure que el seguiment serà majoritari. L'acte central serà la manifestació d'aquest migdia al centre de Girona. A les comarques gironines, hi ha més de 32.000 treballadors dels serveis públics, entre administracions locals, l'administració catalana, l'estatal i el sector universitari.

Acampada a l'hospital de Salt

Delegats de la UGT de l'hospital de Santa Caterina i de la xarxa de salut mental de la demarcació –serveis gestionats per l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS)– van iniciar ahir una acampada als jardins del parc hospitalari de Salt per protestar per la retallada del 5% dels salaris i també per la situació d'incertesa en què estan els treballadors de l'IAS des que es va pública la intenció del govern d'integrar-los a l'Institut Català de Salut.

Docents i sanitaris, imprevisibles

N.astorch

Tot i reconèixer que aquesta és una mala època per a la convocatòria d'una vaga perquè a l'ensenyament s'està en època d'exàmens, la USTEC i CCOO es mostren convençuts que almenys un 50% dels centres de primària i secundària públics de les comarques gironines tindran avui alterat el seu funcionament. En algunes poblacions, com ara Roses, Lloret i Blanes, el seguiment serà pràcticament majoritari, segons els mateixos sindicats. I en alguns centres s'han buscat formes alternatives de protestar. Així, alguns dels professors de l'IES La Garrotxa d'Olot i mestres del CEIP Marta Mata aniran vestits de dol i els de l'Abat Oliba de Ripoll han passat la nit al centre. En l'àmbit sanitari, els sindicats consideren que els serveis mínims dictats impediran que molts treballadors se sumin a la vaga. De manera que a l'hospital Trueta, CCOO, UGT i CATAC, han optat per fer una concentració a les 11 del matí. SATSE no s'afegeix a la vaga, però ha anunciat una campanya informativa sobre els efectes de les retallades.

SERVEIS MÍNIMS

Assistència sanitària a centres i establiments sanitaris públics i privats concertats
Funcionament normal a: serveis d'urgències; unitats especials; operacions inajornables; tractaments de ràdio i quimioteràpia urgents; atenció als malalts ingressats; neteja de les àrees d'alt risc; transport sanitari per urgències.
A centres d'assistència extrahospitalària es garanteix l'assistència urgent durant l'horari habitual. El servei es prestarà, com a mínim, amb el 25% de la plantilla.
Resta de serveis: com a mínim com un dia festiu.
Centres docents públics i privats concertats no universitaris i llars d'infants:
A tots els centres: una persona de direcció.
Centres d'ensenyament infantil i de primària: un docent per cada quatre grups.
Llars d'infants: el 25% de la plantilla.
Centres d'atenció i gestió de trucades d'urgències i emergències:
El servei habitual.
Centres de l'ICASS i concertats que realitzen funcions d'assistència i serveis socials:
Funcionament normal a: menjadors socials.
Com a mínim com un dia festiu a: residències de gent gran i persones disminuïdes; centres d'acolliment, atenció especial i pisos llar.
Ajuda a domicili: serveis urgents i inajornables.
Centres de dia: funcionament normal al servei de menjador i com a mínim el 50% en la resta.
Servei de comunitats infantils/juvenils: com a mínim el 50% dels serveis.
Teleassistència: teleoperadors i assistencial.
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC):
Trens: 50% de 6.30 a 9.30 i de 17 a 20 hores.
Cremallera de Núria: 25% del servei.
Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i empreses filials:
50% del servei de notícies.
Emergències i seguretat civil (direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments):
El personal de guàrdia.
Serveis penitenciaris, de rehabilitació i justícia juvenil:
70% del personal, distribuït segons necessitats.
Centres educatius de Justícia Juvenil i Equips d'Execució de Mesures de Medi Obert:
Funcionament normal a: atenció directa al menor i assistència sanitària.
Serveis reduïts a: servei de mediació i equip d'execució de mesures en medi obert.
Administració de Justícia:
100% dels efectius a jutjats de primera instància i instrucció; jutjats de violència sobre la dona; jutjats de menors; Institut de Medicina Legal.
Administració de la Generalitat de Catalunya:
Personal directiu: una persona per centre.
Serveis de registre de documents (o oficines d'atenció ciutadana), serveis de control d'accés i serveis de telefonia: entre 3 i 4 persones.
Una persona en serveis de tràmits amb terminis que si s'incompleixen causin perjudicis a tercers.

Sense ple a Girona i a Palamós

d. VILÀ /A. VILAR

La vaga del sector públic ha provocat que els ajuntaments de Girona i Palamós hagin traslladat el ple convocat per avui. Mentre que a Girona es farà dilluns vinent, a Palamós han decidit fer-lo dijous. A més, a Girona s'ha variat el servei habitual de l'oficina d'informació ciutadana de la plaça del Vi, que només estarà oberta de dos quarts de nou del matí a les tres de la tarda i restarà tancada la resta del dia. També resultarà afectat el servei d'autobusos urbans a Girona entre el migdia i dos quarts de tres. La manifestació prevista a Girona també obligarà a modificar línies del bus urbà entre el migdia i dos quarts de tres. Se suspenen les parades del passeig General Mendoza i plaça Catalunya i en moltes línies es modificaran les rutes per evitar passar pels llocs on hi haurà els manifestants.

A Palamós, s'han decretat uns serveis mínims a l'àrea de registre i de recaptació. D'altra banda, a Palafrugell i Begur, els treballadors públics han decidit no fer vaga, però han acordat fer, a les 12 del migdia, una aturada de 5 i 10 minuts, respectivament, davant l'ajuntament, com a suport a la vaga general.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BEGUR

Reclamen la readmissió del delegat dels treballadors d’Innova Coptalia

BEGUR
economia

Els treballadors de la planta de compostatge de Botarell faran vaga indefinida a partir del 23 d’agost

Botarell

Els preus es contenen amb un creixement interanual del 2,7% al juliol

GIRONA
economia

La inflació baixa gràcies a l’electricitat i els aliments

barcelona
economia

L’atur juvenil mundial marca la xifra més baixa dels darrers quinze anys

barcelona
economia

El Prat bat un nou rècord al juliol: més de 5 milions de passatgers

barcelona
economia

Es dispara el nombre de persones i empreses que no poden fer front als seus deutes

barcelona
VILOBÍ D’ONYAR

L’aeroport de Girona-Costa Brava supera el milió de passatgers

VILOBÍ D’ONYAR
economia

L’aeroport del Prat supera els cinc milions de passatgers al juliol i bat un nou rècord històric

El Prat de Llobregat