Economia

Caixa Catalunya i Unnim suspenen les proves d'estrès

Les dues entitats no resistirien el pitjor escenari econòmic possible i necessitarien 1.300 milions d'euros més del FROB

La unió no fa la força en el mapa català de caixes. Malgrat que Europa i el Banc d'Espanya han atiat el procés d'integració del sector, les dues grans operacions catalanes, Unnim i la nova Caixa Catalunya, han suspès les proves d'estrès de la Comissió Europea. Aquestes dues noves entitats, formades per un total de sis caixes –Sabadell, Terrassa i Manlleu, per una banda, i Catalunya, Tarragona i Manresa, per l'altra– tindrien dificultats en un escenari d'empitjorament de la situació econòmica i necessitarien 1.300 milions d'euros més de capitalització del FROB: 1.032 Catalunya i 270 Unnim.

A més de les dues caixes catalanes, suspenen dues fusions més: Banca Cívica i la de Caja Duero i Caja España, que necessitarien 406 milions i 127 respectivament. A més, tampoc supera les proves Cajasur, que necessitaria 208 milions. No obstant, quedaria sanejada si culmina l'absorció per part de la BBK, que és l'entitat espanyola amb millors ràtios. En total, totes les caixes de l'Estat requeririen 2.043 milions en l'escenari més advers, qualificat de molt improbable en les mateixes proves.

La nova Caixa Catalunya és la que surt més malparada de les simulacions a què s'han sotmès els resultats i la solvència de les entitats financeres europees. En el millor dels escenaris per a finals del 2011, segons les previsions actuals d'estabilitat, el Tier 1, el barem de recursos utilitzat, estaria en el 6,6%, poc per sobre del mínim exigit per Brussel·les, del 6%. En un escenari econòmic advers de caiguda del PIB, de l'ocupació i del preu de l'habitatge, i en un tercer escenari en què a això s'hi afegís una crisi del deute sobirà els resultats estan molt per sota d'aquest mínim. Malgrat això, Catalunya, Tarragona i Manresa van valorar positivament que superen la prova en l'escenari més probable. Per a Unnim, que té unes ràtios no gaire millors, es tracta d'uns resultats normals en un procés de fusió.

A l'altra banda de la balança hi trobem La Caixa, que és l'entitat catalana que ha superat millor els tests d'estrès. Pel seu director general, Joan Maria Nin, “el resultat confirma la fortalesa i solidesa financera” de l'entitat. El Banc Sabadell també ha superat amb bona nota les proves. El SIP de Penedès també aprova i el de Laietana –que és la caixa més gran de l'Estat en actius, ja que integra Caja Madrid i Bancaixa– supera pels pèls el 6% exigit. Pel que fa als bancs, tots han superat les proves, amb el Santander i el BBVA al capdavant.

LA XIFRA

2.043
milions d'euros
de capitalització extra necessitarien les fusions de caixes de tot l'Estat en el pitjor dels escenaris.

Les valoracions oficials, positives

El governador del Banc d'Espanya (BE), Miguel Ángel Fernández Ordóñez, va valorar positivament els resultats dels tests i va dir que confirmen la solidesa del sistema financer de l'Estat. Ordóñez va treure importància al fet que algunes caixes fusionades no superin les proves, ja que es tracta d'escenaris “altament improbables”, i es va penjar la medalla d'haver iniciat el procés de fusió pel qual, segons ell, aquestes entitats podran resistir millor el futur. Ahir es va aprovar la pròrroga del FROB fins al 31 de desembre perquè les caixes que ho necessitin aconsegueixin liquiditat.

Des del Departament d'Economia es va transmetre la mateixa idea i van destacar que el FROB existeix, precisament, per resoldre situacions de dificultats.

Per la ministra espanyola d'Economia, Elena Salgado, els tests demostren que el sistema financer de l'Estat suporta “molt bé” la difícil situació actual per una bona supervisió del BE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia