Editorial

EDITORIAL

Mantenir la calma a les caixes

Els resultats del test d'estrès de les entitats financeres efectuat per la Comissió Europea han revelat una situació ben galdosa de dues de les fusions de caixes catalanes, la integrada per les de Sabadell, Terrassa i Manresa sota el nom Unnim, i la que agrupa les caixes Catalunya, Tarragona i Manresa. L'anàlisi a fons ha demostrat, també, que la situació de les entitats financeres catalanes és bona en el cas de La Caixa, de la fusió en què participa Caixa Penedès i, també, del Banc de Sabadell, mentre que en el cas de Laietana, integrada en el conglomerat liderat per Cajamadrid, l'aprovat és més justet. No pas tot són, doncs, conclusions negatives per al sector financer català.

Era un secret del domini públic, però, que la situació de les caixes que han suspès l'examen no era bona. Altres rànquings, estudis i anàlisis ja havien posat al descobert fa mesos les debilitats d'aquestes entitats. La forta dependència del sector immobiliari les ha situat en una situació compromesa que costarà de remuntar i que segurament requerirà noves actuacions d'ajustament en els pròxims anys. Una situació que posa en evidència la fragilitat d'una part del sistema financer català que durant anys va ser considerada modèlica.

Seria, però, un error alarmar-se davant dels resultats d'aquest control d'estrès que no fa altra cosa que plantejar casos extrems per veure la capacitat de resistència de les entitats davant d'una situació límit. Seria només en aquests casos que les entitats catalanes afectades necessitarien una nova aportació, d'uns 1.300 milions euros més procedents del FROB. Són però, uns escenaris extrems que ara mateix són lluny de la realitat i que, per tant, fan que la situació actual dels dos conglomerats de caixes catalanes afectats no comporti motius de preocupació, sobretot per a impositors i clients. Reaccionar amb pànic o desconfiança davant d'aquesta notícia no només comportaria un factor de desestabilització sinó que estaria totalment injustificat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia