Economia

L'endeutament pel consum a l'Estat duplica l'europeu

Espanya presenta certs lideratges dins la zona euro, tot i que alguns de dubtós prestigi. Per exemple, els espanyols han de demanar finançament per a 10 euros de cada 100 que gasten en productes de consum (no compta la hipoteca), mentre que a Europa la taxa es queda pràcticament a la meitat, 6 euros de cada 100.

Així ho van posar de manifest els experts del servei d'estudis del BBVA, durant la presentació de l'última edició de l'estudi periòdic Situació consum, durant la qual també es va explicar que els crèdits per al consum també estan avançant a un ritme molt més intens a l'Estat que en el cas dels socis europeus. Si a la zona euro la taxa de creixement interanual d'aquesta activitat està al voltant d'un 5%, a Espanya supera el 15%. Alhora, el saldo total dels préstecs es desaccelera molt més intensament a Europa, fins al punt que l'estoc d'aquesta modalitat de crèdit a Espanya ja és un 16% del de l'eurozona.

Tot i el missatge de tranquil·litat que van transmetre els responsables de l'estudi, Julián Cubero i Mayte Ledo, economistes en cap per a les àrees d'Espanya i Europa, respectivament, acompanyats del president de BBVA Finanzia, Xavier Argenté, i del director del BBVA a Catalunya, Pedro Fontana, en el sentit que el volum d'endeutament no és preocupant, Ledo va admetre que fa un any les famílies destinaven 11 euros de cada 100 a pagar deutes i interessos i que aquesta ràtio s'ha elevat a 14 euros sobre cent, bàsicament a causa de les hipoteques. En qualsevol cas, van insistir, la ràtio d'endeutament de les famílies, ara mateix un 125% de la renda disponible, és "semblant" a la de la resta de la UE. Pels experts del BBVA, l'acceleració en l'endeutament espanyol s'ha degut al procés de convergència paral·lel a les caigudes de tipus, que a Espanya han deixat enrere nivells de dos dígits. Finalment, Cubero va predir que tant el consum com el crèdit presentaran una desacceleració suau, "ordenada", perquè "la gent és raonable".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona
Husamm Dabbagh
FUNDADOR DE BIOPHENOLICS

“Hem creat l’eina contra l’envelliment prematur”