Economia

Les famílies sobreendeutades es dupliquen en tres anys

Un 9,5% de les llars del conjunt de l'Estat tenen deutes per més de tres vegades els seus ingressos anuals

El percentatge de famílies amb deutes que superen un 40% dels seus ingressos es va duplicar entre el 2002 i el 2005 en passar d'un 2,9% a un 5,8%. Així ho recull l'Enquesta financera sobre les famílies, un informe presentat ahir pel director general del servei d'estudis del Banc d'Espanya, José Luis Malo de Molina.
El Banc d'Espanya qualifica com a sobreendeutament el que supera un 40% de la renda disponible. Un 9,5% de les llars tenen deutes per més de tres vegades els seus ingressos anuals; un 5,5% estan endeutades amb ràtios superiors a un 75% de la seva riquesa bruta.

L'endeutament de les famílies ha continuat augmentant en aquests tres anys, però també han crescut el valor dels actius, que en un 80% són immobiliaris. També ha crescut la riquesa de les llars, un 68% entre el 2002 i el 2005, fins a arribar a una mitjana de 177.000 euros nets de patrimoni. Això ha fet que el deute respecte al valor total dels actius suposi únicament un 9,3% del total.

Posició sòlida
Segons Malo de Molina, "la riquesa de les famílies és deu vegades el seu deute". La major part de les famílies de l'Estat destina un 17% de la seva renda als pagaments per deutes. Però el deute total respecte a la seva renda anual suposava un 99,3% el 2005, enfront del 69,2% del 2002. El 2005, un 49,6% de les llars tenien pagaments pendents de deutes, però aquest percentatge era d'un 43,6% el 2002.

Amb tot, Malo de Molina va assegurar que la posició de les famílies "continua sent sòlida", ja que durant el període analitzat, com fins al 2007, "han estat prudents en la presa de decisions". El Banc d'Espanya "sempre ha fet crides a la prudència de les famílies en el seu endeutament, perquè "compassin les seves decisions als canvis econòmics", va afirmar.

"És obvi que entrem en un període en què ha augmentat la tensió financera", va assenyalar Malo de Molina. Els costos de l'endeutament estan augmentant, no només per la pujada dels tipus d'interès, sinó també perquè, "en alguna mesura", els bancs acabaran traslladant les tensions dels mercats als costos dels crèdits.

El Banc d'Espanya considera que els criteris per a la concessió de crèdits seran una mica més ajustats. Però el servei d'estudis de l'entitat no considera que hi hagi d'haver una restricció de l'oferta de préstecs, ja que el crèdit de les famílies continua creixent per sobre del 15%, va explicar Malo de Molina. També hi ajuda el fet que les hipoteques no financin el consum.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona
Husamm Dabbagh
FUNDADOR DE BIOPHENOLICS

“Hem creat l’eina contra l’envelliment prematur”