Economia

L'estalvi de les famílies catalanes es va estancar el 2006 en el 15,5% de la renda

Estudi

L'estalvi familiar s'ha estancat. Segons l'estudi anual de la Fundació de Caixes d'Estalvis espanyoles (Funcas), l'estalvi de les famílies catalanes respecte a la renda ha passat del 15,54% al 15,50% entre els anys 2000 i 2006.
Aquest lleuger descens es converteix en preocupant si tenim en compte l'augment de l'esforç de les famílies per pagar la hipoteca. El que es considera estalvi és la renda menys el que es gasta en consum.

La hipoteca no es considera consum sinó inversió i, per tant, es finança amb estalvi -surt, doncs, del 15,5%-. En resum, si l'estalvi ha baixat lleugerament mentre l'esforç mitjà de les famílies per pagar la hipoteca ha crescut del 22% de la renda aproximadament a prop del 30% en l'actualitat, segons dades de l'Associació Hipotecària Espanyola, l'alça de l'endeutament és clar.

Per demarcacions, a les comarques de Lleida és on més s'estalvia, un 18,6% de la renda, mentre que a Barcelona (15,5%), Tarragona (14,85%) i Girona (14,6%) la taxa és més baixa. Al conjunt de l'Estat espanyol, l'estalvi de les famílies ha caigut del 13,9% de la renda al 13,65%.

Descens "normal"
El director de conjuntura de Funcas, Ángel Laborda, va explicar que "la caiguda de l'estalvi ha estat molt important en els últims deu anys", però ha valorat com a "normal" aquest descens tenint en compte la situació econòmica. Els baixos tipus d'interès dels últims anys, que malgrat les recents pujades continuen baixos, segons Laborda, l'efecte riquesa i la seguretat provocada per la bona conjuntura econòmica han portat la gent a gastar i endeutar-se .

La perspectiva, però, és bona, ja que amb "la desacceleració de l'economia hi haurà més precaució i la taxa d'estalvi s'ha de recuperar. Ja s'ha arribat a un nivell d'endeutament molt alt", va explicar Laborda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA