Economia

La meitat de catalans no poden estalviar perquè no ingressen prou

El 43,5% dels catalans d'entre 30 i 55 anys no poden estalviar perquè els diners que ingressen els han de destinar als pagaments domèstics, la hipoteca i altres deutes. És la principal conclusió de l'Estudi d'hàbits d'estalvi dels espanyols, realitzat per TNS Finance per a l'asseguradora ING Nationale Nederlanden.

Les dones de classe social baixa i mitjana baixa, els separats, els divorciats i els vidus són els que afirmen tenir més dificultats per estalviar. En canvi, el perfil de la persona més estalviadora és el d'un home d'entre 30 i 39 anys de classe alta i mitjana alta, casat o vivint amb la parella.

Entre els que fan guardiola, un 40% no arriben a guardar 200 euros al mes. Un 17,5% dels enquestats per TNS Finance asseguren que poden estalviar més de 400 euros mensuals.

Les vies d'estalvi més utilitzades pels catalans són els productes financers tradicionals, com els plans de pensions (58,5%), les assegurances de vida (55,5%) i els comptes d'estalvi (44,4%). Entre aquests productes, la majoria aposten pels que comporten menys risc.

La por de perdre el capital invertit fa ser molt cautelós i és per això que poca gent es decanta per la borsa o instruments financers que hi estan vinculats.

L'informe d'ING fa una radiografia de tot l'Estat i demostra que la crisi afecta tothom per igual. El 47 per cent dels espanyols d'entre 30 i 55 anys (una mica més que la mitjana catalana) no guanyen prou per poder reservar uns quants diners al mes. Un 12 per cent, en canvi, no estalvien simplement perquè "no acostumen a fer-ho".

Castella versus Múrcia
De tota manera, hi ha diferències entre comunitats. Els habitants de Castella - la Manxa són els més previsors, mentre que els de Múrcia estalvien molt per sota de la mitjana estatal. Un 74% dels manxecs tenen estalvis a curt i mitjà termini, enfront d'un 33% de murcians.

ING va destacar ahir que molta gent que actualment no estalvia ho faria si els seus ingressos augmentessin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.