Economia

L'OCDE recomana al BCE abaixar el preu del diner

El BCE va decidir a començaments de setembre mantenir els tipus al 4% pel daltabaix d'aquest estiu de les borses

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha recomanat al Banc Central Europeu (BCE) que abaixi els tipus d'interès per afrontar la crisi dels crèdits immobiliaris als Estats Units. El secretari general de l'organització internacional, el mexicà Ángel Gurría, ha afirmat que un descens del preu del diner "potser aniria en la bona direcció", després que la Reserva Federal dels Estats Units va apostar dimarts per fer el mateix.
El BCE va decidir a començaments de setembre mantenir els tipus al 4% a causa del daltabaix d'aquest estiu a les principals borses. El president del banc europeu, Jean-Claude Trichet, va afirmar aleshores que no alteraria els tipus fins que hagués pogut apreciar l'impacte de la crisi del crèdit immobiliari.

Tot i així, el secretari general de l'OCDE s'ha posicionat en contra de les crítiques del president francès Nicolas Sarkozy, que ha denunciat que el BCE hagi injectat fons d'emergència als mercats monetaris per evitar un bloqueig dels crèdits. Per Gurría, el BCE "ha fet el que calia, és a dir, privilegiar l'estabilitat".

El secretari general de l'OCDE també ha relativitzat les crítiques a l'excel·lent cotització de l'euro, que es considera que perjudicarà les exportacions. Gurría ha advertit que "serà més difícil exportar amb un euro a 1,40 dòlars" -barrera simbòlica que va ultrapassar ahir mateix-, però ha afirmat que alguns exportadors se'n surten millor ara que quan l'euro era més dèbil.

Liberalitzar la UE
L'OCDE també ha publicat un nou informe en què aconsella a la Unió Europea que liberalitzi encara més el seu mercat per "rellançar la dinàmica" del mercat comú, en especial pel que fa als sectors més protegits per la "lògica nacional". Com és habitual, l'estudi de l'OCDE recomana una integració econòmica més forta. A banda de la liberalització dels serveis, alerta sobre la segmentació del mercat i remarca que els intercanvis econòmics entre els 27 només representen el 5% del PIB europeu.

L'informe confirma el bon ritme del creixement europeu i preveu que se situarà per sobre del seu exponent potencial tant aquest any com el 2008. No obstant, recomana treballar per augmentar la taxa d'ocupació, que segueix sent lleugerament inferior al 66%. L'objectiu que vol assolir la UE és el 70%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.