Economia

El BCE cedeix a les pressions i manté els tipus d’interès al 4%

El president de l’entitat canvia d’estratègia davant la incertesa causada per la crisi financera als Estats Units

El president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, va reconèixer ahir que la situació donada després de la crisi hipotecària als Estats Units va obligar la institució que dirigeix a canviar d’estratègia i mantenir els tipus al 4%. D’aquesta manera, Trichet va cedir a les pressions, tal com advertien alguns experts, i va optar per no apujar els tipus d’interès al 4,25% que havia insinuat setmanes enrere. Trichet ho va dir ahir a Frankfurt, després de la reunió que va mantenir el consell del BCE.

“La volatilitat dels mercats financers i la reaparició del risc les darreres setmanes han fet créixer la incertesa. L’alt nivell d’incertesa ens obliga a recollir més informació i noves dades”, va dir Trichet durant la roda de premsa a la seu del BCE a Frankfurt. La fase d’observació anunciada per Trichet no va ser cap sorpresa, després que disset dels divuit consellers a l’ombra del BCE s’haguessin mostrat partidaris de no moure peça.

Les turbulències de les últimes setmanes als mercats financers, com a conseqüència de la inestabilitat immobiliària nord-americana, van obligar a modificar les intencions de la principal institució monetària europea. Amb tot, la política monetària del BCE es manté “acomodatícia”, va insistir Trichet. Val a dir que d’altres experts preveien la pujada dels tipus per combatre el perill inflacionista derivat del fort creixement econòmic de l’Eurozona. Tot i això, Trichet va reconèixer que el creixement global esperat per a aquest any als Estats membres de la Unió Europea serà del 2,5%, un punt per sota del que es preveia fins ara.

El president del BCE no va amagar que la inflació continua sent una de les seves principals preocupacions i va tornar a parlar de “riscos alcistes” a mig termini pel que fa a l’estabilitat dels preus.

A diferència d’altres vegades, però, Trichet no va utilitzar l’expressió “forta vigilància”, cosa que fa pensar als analistes que el BCE no preveu noves pujades dels tipus d’interès a curt termini. “Garantirem que els riscos per l’estabilitat dels preus no es materialitzin i que les perspectives d’inflació a mig termini es mantinguin tal com les tenim fixades”, va dir Trichet.

Transparència
“Paguem un preu molt alt per la manca de transparència”, va assegurar Trichet referint-se a la inseguretat creixent als mercats. Segons el banquer francès, molts inversors estan atemorits per culpa de la poca transparència de molts productes financers. El BCE estaria disposat a continuar injectant liquiditat al mercat, però va demanar que això no es confongui amb la política monetària.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA

La pedregada afecta més de 1.400 hectàrees de fruita dolça del Segrià

Lleida