Economia

El cost de la vida es dispara

Inflació

Un increment mai vist al mes de març com a mínim en els últims 15 anys. L'índex de preus al consum (IPC) ha pujat durant aquest mes un 0,8% a Catalunya i ha situat la taxa de variació interanual en el 4,5%. Per trobar un percentatge com aquest, ens hem de remuntar al juliol del 1995.
El març acostuma a ser inflacionista, perquè s'acaben les rebaixes d'hivern i s'encareixen la roba i les sabates, però aquest mes, a més, s'han apujat sobretot els productes i els serveis relacionats amb el petroli i el sector de l'hostaleria.

Així doncs, l'alça dels preus al març va ser conseqüència, principalment, de l'encariment de la roba i les sabates, que, coincidint amb el final de les rebaixes, ha incrementat els preus un 2,9%, i del transport, relacionat amb l'energia i el preu del cru, que s'ha encarit un 1,8%. L' oci i la cultura han augmentat un 1,4%; els hotels, cafès i restaurants, un 1%, i el transport, un 1,8%.

Els carburants s'han encarit l'últim any un 7,5%, i els aliments, un 6,9%. Els productes bàsics, però, també acumulen alces espectaculars en els últims dotze mesos: la llet, un 27%; els ous, un 12%; el pa i la fruita, un 11%, i el pollastre, un 9%.

Per demarcacions, els preus han pujat un 4,4% a Barcelona (un 0,8% l'últim mes), i a Girona, Tarragona i Lleida, un 4,9%, amb un increment d'un 0,9% en relació amb el mes anterior.

La resta de l'Estat
Les dades difoses per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) indiquen que al conjunt d'Espanya la taxa d'inflació anual s'ha situat també en el 4,5% al març, després d'augmentar els preus un 0,9% el mes passat.

Per comunitats autònomes, els preus han pujat per sobre de la mitjana a Cantàbria (5%), les dues Castelles (4,8%), Aragó i Astúries (4,7%), les Canàries, Extremadura i Galícia (4,6%). A Andalusia, el País Valencià, el País Basc i la Rioja, igual que a Catalunya, es mantenen els nivells de l'Estat, mentre que se situen per sota Múrcia (4,4%), les Balears (4,3%), Madrid (4,2%) i Navarra (4%).

La inflació subjacent, que exclou l'índex general dels aliments frescos i l'energia, també ha pujat una dècima al març, i la taxa interanual s'ha situat en el 3,4%, després d'haver experimentat una pujada d'un 0,7% respecte al febrer.

El ministeri d'Economia i Hisenda ha dit que l'evolució dels preus "no és satisfactòria", encara que ha insistit que es tracta d'"un problema de preus internacionals" i ha augurat una moderació de la taxa d'inflació a partir de l'abril.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona

El port de Mataró, l’espai on no hi cap ni una agulla

Mataró
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora