Economia

L'expansió de la recessió pot fer caure el petroli a 70 dòlars

Or negre

La darrera setmana ha estat plena d'alts i baixos per al preu del petroli, que es va encomanar de la mala maror als mercats borsaris. El preu de l'or negre va passar d'un fort descens a una lleugera recuperació, que divendres passat es va acabar consolidant. En definitiva, amb el tancament de divendres passat a 90,90 dòlars el barril, el Brent no ha mogut posicions, perquè una setmana abans en costava 89,23.
I és que els mercats i els consumidors s'han de conscienciar que el petroli és car. És evident que un dels factors que han apuntalat la pujada del preu del petroli durant els darrers anys, i que el van portar a encetar el 2008 en la barrera dels 100 dòlars, ha estat el constant increment de la demanda.

Això ha estat conseqüència del fort creixement econòmic tant d'Orient com d'Occident. Per tant, "un clar deteriorament de l'economia global ens hauria de fer pensar que l'alça es moderarà", explica Alejandro Alcaraz, professor de direcció financera d'EADA.

Però el fet que les reserves mundials siguin cada vegada més escasses, que extreure petroli sigui cada vegada més costós i que la demanda energètica també és forta als països emergents, "són arguments vàlids per continuar pensant en un petroli car", diu Alcaraz.

De tota manera, els preus actuals "són molt alts", manifesta Francesc Xavier Mena, professor del departament d'economia d'ESADE. Com a expert en aquesta àrea, Mena creu que el nivell normal seria de 70 dòlars, però que aquest només s'assolirà si Europa es contagia de la recessió dels EUA. "En les circumstàncies actuals no són previsibles caigudes per sota dels 70 dòlars, amb la qual cosa la banda de preus estaria entre 70 i 100 dòlars", explica Alcaraz.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.