Economia

Brufau creu que el preu del cru pot arribar als cent dòlars si creix la tensió al Pròxim Orient

Energia

El president de Repsol YPF, Antoni Brufau, ha afirmat que el preu del barril de petroli podria superar la barrera dels 100 dòlars "si hi ha una crisi en un parell de països del Pròxim Orient", tot i que ha assenyalat que el preu tècnic -sense comptar els efectes de la situació geopolítica- està entre 50 i 65 dòlars.
Brufau ha subratllat que hi ha components que marquen el preu del cru, com ara els alts costos de producció, els impostos i els factors geopolítics, i que, per tant, "caldrà acostumar-se a un escenari de preus del petroli i del gas raonablement alts".

Respecte al tema dels impostos, el president de Repsol YPF ha fet referència a l'exemple de la seva companyia, que ara afronta la decisió del govern de l'Equador d'incrementar l'impost d'ingressos extraordinaris que han pagar les empreses a l'Estat per la pujada dels preus del petroli. Brufau, que ahir va participar en la presentació del 19è Congrés Mundial del Petroli, considera que aquest increment "no és realista".

En la mateixa línia, l'FMI també ha advertit que els preus del petroli es mantindran en els nivells rècord actuals i fins i tot augmentaran, si no es produeix un alentiment econòmic mundial -i en especial als països emergents- o hi ha nous canvis en la política de quotes de l'OPEP.

Segueix l'escalada
Amb aquest escenari i l'agreujament de les tensions geopolítiques entre Turquia i la minoria kurda, la cotització del petroli Texas s'ha tornat a disparar, tot i que s'ha informat que les reserves setmanals de cru dels EUA han crescut. El Texas va marcar els 89 dòlars, mentre que el Brent es va mantenir estable en els màxims assolits abans-d'ahir de més de 84 dòlars i va tancar finalment a 83,13.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.