Economia

El govern català evita entrar a polemitzar amb Solbes i confia en la pedagogia feta

Castells busca nous suports d’altres comunitats amb interessos similars

El govern català va evitar ahir entrar a polemitzar amb el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, després que aquest advertís que l’esforç financer de l’Estat en el nou finançament serà molt limitat en les condicions actuals, en clara al·lusió a la desacceleració econòmica. El departament d’Antoni Castells va preferir guardar silenci per no enterbolir els preparatius de la convocatòria de la comissió mixta Estat-Generalitat que s’ha de reunir de forma immediata per començar a posar les bases del nou sistema.

L’executiu català confia en la pedagogia que ha fet per deixar clar al govern central els problemes de l’actual model per a Catalunya. Es remet al que diu l’Estatut i a la negociació per encarrilar l’acord abans del 9 d’agost. El departament d’Economia preveu seguir mantenint contactes amb altres comunitats, com ja ha fet amb les Illes Balears i el País Valencià, amb problemàtiques similars, per establir complicitats i evitar hostilitats a les propostes que es vagin posant damunt la taula en la negociació bilateral entre el govern català i el central sobre el nou model.
On Castells s’haurà d’aplicar més és amb la Comunitat de Madrid, que tot i sortir també perjudicada pels actuals mecanismes d’anivellament pot ser una de les més complicades a atorgar el suport al model plantejat per Catalunya.
En paral·lel als contactes amb altres comunitats, la conselleria d’Economia ha mantingut algunes converses preliminars amb dirigents de CiU per preparar una primera trobada, previsiblement, la setmana que ve. I és que Castells vol un acord a Catalunya sobre les bases a defensar en la negociació amb Madrid.

Aparcar promeses al PSOE
L’interlocutor de CiU serà el diputat Francesc Homs, que ahir va qualificar de “despropòsit” l’avís de Solbes sobre l’increment dels recursos als territoris per la situació econòmica. En aquest sentit, va emplaçar el ministre a aparcar alguna de les propostes electorals del PSOE que tenen repercussió directa als pressupostos de l’Estat. “Ara hem d’anar a negociar el que està negociat”, va dir en al·lusió al model que recull l’Estatut.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.