Economia

L'euro, sense sostre

Mercats

Els mercats ho van atribuir a "moviments especulatius a curt termini", però el cert és que ahir l'euro va celebrar la cota psicològica dels 1,5 dòlars al mercat de divises de Frankfurt i va batre per quart dia consecutiu el seu propi rècord canviant-s'hi a 1,4971 dòlars.
Tot i que el moment àlgid va durar poca estona, ja que a mitja tarda es canviava a 1,4830 unitats, l'esprint puntual de la moneda única culmina una evolució que en l'últim any li ha regalat una apreciació davant la seva competidora de prop del 18%.

Intent fallit
Segons alguns analistes, els operadors havien intentat un atac en tota regla per tal d'elevar l'euro a 1,5 unitats, però com que no es va aconseguir, van retirar les seves posicions. Això no vol dir, però, que no ho puguin tornar a intentar.

La diferència de perspectives de rendibilitat de la inversió en dòlars i euros ho explica tot. De fet, no es tracta que la zona euro tingui les millors xifres macroeconòmiques del món, sinó que els EUA viuen ara sota diverses espases de Dàmocles, entre les quals la repercussió final de la crisi de les hipoteques d'alt risc desfermada aquest estiu però que s'allargarà, diuen, durant almenys un parell d'exercicis.

Les expectatives per als tipus d'interès i el fet que a les autoritats econòmiques nord-americanes ja els està bé millorar la seva balança comercial amb unes exportacions barates rematen la tendència.

Fins quan surt a compte?
A Europa, tot i que s'està aprofitant tant com es pot el fet de tenir una divisa forta, especialment a l'hora de comprar barrils de petroli, ja hi ha qui tremola per la possibilitat que això s'escapi de les mans. El comissari d'Afers Econòmics, Joaquín Almunia, s'ha referit aquesta setmana a la "volatilitat en els mercats de canvi", que segons la seva opinió s'ha incrementat "considerablement" i "de forma preocupant".

Un factor de canvi seria el no compliment dels vaticinis més pessimistes que veuen una economia nord-americana immergida en recessió d'aquí a mig termini. Si finalment, tal com assegura la responsable de macroeconomia i divises de Banc Sabadell, Sofía Rodríguez, "els EUA no es desacceleren en solitari i el procés de refredament és global, es podria aturar la depreciació", capgirament al qual també podria contribuir "un entorn de forta aversió al risc", assegura. De moment, la Fed ha reduït la previsió de creixement dels Estats Units el 2008 i l'ha fet caure del 2,5% a un 1,8%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.